Slovenski parlament o novom premijeru idućeg tjedna

Slovenski parlament idućeg će tjedna, po svoj prilici u utorak, glasovati o izboru novog predsjednika vlade.

Predsjednik države Milan Kučan u petak je priopćio parlamentu da se nakon savjetovanja s političkim strankama odlučio za novog mandatara vlade predložiti Antona Ropa, ministra financija u dosadašnjoj vladi Janeza Drnovšeka koji će krajem mjeseca nakon svečane inauguracije postati drugim predsjednikom države od stjecanja samostalnosti.

Rop za izbor za novog mandatara treba glasove 46 od 90 članova parlamenta, a njegov izbor podržavaju dosadašnji premijer Drnovšek i četvorostranačka koalicija koja u parlamentu ima skoro dvotrećinsku većinu. Oporbene stranke najavile su da će glasovati protiv njegova izbora iz načelnih razloga jer drže da kao ministar financija nije ukrotio inflaciju i da je stanje državnih financija ´u kritičnom stanju´.

Anton Rop rođen je 27. prosinca 1960. godine u Ljubljani, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, a 2000. godine magistrirao s temom Utjecaj državnih izdataka na gospodarski rast. Član je vladajućih liberalnih demokrata (LDS) i njihov potpredsjednik. Na početku karijere radio je u vladinu uredu za makroekonomske odnose, a u ranijim Drnovšekovim vladama bio je državni tajnik za privatizaciju i ministar za rad i socijalnu politiku. Od posebnih zaduženja vodio je reformu mirovinske politike i prodaju Nove Ljubljanske banke belgijskom koncernu KBC, a istaknuo se i kao vođa izborne kampanje svoje stranke 1996. godine. Slovenski analitičari Ropa ubrajaju u ´tehnokratsko-menadžersku´ struju Drnovšekove stranke, najbližu dosadašnjem predsjedniku LDS-a Drnovšeku. Kao potencijalni nasljednik Drnovšeka na mjestu premijera spominje se već više od godine dana, od vremena kad je Drnovšek zbog narušena zdravlja razmišljao o odlasku iz politike. Kao ministar financija zadnjih je godina Drnovšeka redovno pratio na važnim forumima i sastancima u inozemstvu.

Pročitajte više