Slovenski pisci za djecu i mlade u Zagrebu

Slovenski književnici i teoretičari za djecu i mlade danas su u Zagrebu uzvratili posjet svojim hrvatskim kolegama Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade (Klubu prvih pisaca). L

U Zagreb su došli predsjednica Sekcije slovenskih književnika za djecu i mlade Janja Vidmar te književnici Slavko Pregl, Marjana Moškorič, Feri Lainšček, Janja Vidmar i Goran Gluvič.

Jutros su se predstavili studentima zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, a navečer su u knjižnici "Bogdana Ogrizovića" bili gosti tribine svojih kolega - "Prvih pisaca".

"Radujem se što smo s prvim susjedima uspostavili suradnju kako bismo izmjenjivali iskustva", rekla je potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto. Naglasila je kako je u Sloveniji položaj dječjih književnika i dječje knjige mnogo bolji nego u Hrvatskoj.

Podsjetila je da se Društvo hrvatskih književnika rascijepilo te da su dječji pisci odlučili osnovati vlastitu udrugu kako bi promicali dječju knjigu. Još nam nitko ni iz ministarstava ni iz grada Zagreba novčano ne pomaže, rekla je. Dodala je da djeca ne znaju ni tko su hrvatski dječji suvremeni pisci te da mediji aznemaruju dječje pisce. Naklada knjiga hrvatskih dječjih pisaca je vrlo malena, od 500 do 1000 primjeraka.

Urednik biblioteke "Prvi pisci" Robert Mlinarec rekao je kako su slovenski kolege bili iznenađeni činjenicom da hrvatski pisci imaju tri društva na tri lokacije.

Slovenski književnici za djecu i mlade djeluje kao odsjek pri Društvu slovenskih književnika, rekla je Janja Vidmar i navela da su upornošću i ustrajnošću uspjeli postići napredak u afirmaciji svog položaja i dječje knjige, ali da joj još i danas kolege književnici kažu: "Dok ne napišeš knjigu za odrasle, nećeš biti pravi autor."

Janja Vidmar je Silviji Šesto, autorici nagrađivane knjige "Debela", darovala svoju knjigu "Debeluška".

(Hina) xbma ymc

Pročitajte više