Slovenski povjerenik u EK za diferencirani tretman zapadnog Balkana

Države zapadnog Balkana u njihovu približavanju Europskoj uniji treba tretirati diferencirano, a Ljubljana bi trebala jako podržati uključivanje Hrvatske jer je to i vitalni interes Slovenije, ocijenio je u ponedjeljak na okruglom stolu o odnosima Slovenije i država zapadnog Balkana slovenski ministar za europske poslove Janez Potočnik.

Okrugli stol održan je na inicijativu predsjednika države Janeza Drnovšeka u okviru razgovora o budućnosti Slovenije u Europskoj uniji, a mišljenje Potočnika posebno je važno s obzirom na njegovu ulogu supovjerenika Europske komisije za proširenje koju Potočnik preuzima 1. svibnja.

"Države u regiji treba ocjenjivati diferencirano, a ne u paketu. Ulazak Hrvatske u EU slovenski je vitalni interes", rekao je na okruglom stolu Potočnik.

"Slovenija podržava politiku EU-a kojom je državama u regiji dala jasnu europsku perspektivu. Naš je interes u mnogo čemu identičan jer Slovenija intenzivnijim bavljenjem regijom može doći do šire političke afirmacije", rekao je Potočnik.

On se zauzeo za to da Bruxelles pristupom "koncentričnih krugova" financijski pomaže u preuzimanju europskog acquisa najspremnijim državama u regiji, ocjenjujući Hrvatsku kao najzrelijeg potencijalnog kandidata.

Kako je izneseno na okruglom stolu, Slovenija na području zapadnog Balkana ima velik gospodarski interes jer na to područje otpada 18 posto njenog izvoza, od čega najviše na izvoz u Hrvatsku.

(Hina) xfl ysv

Pročitajte više