Slovenski premijer upozorio na informacijski rat Moskve na Balkanu

Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Robert Golob upozorio je vezano uz ruski utjecaj na Balkanu da zemlje tog područja moraju "skovati planove" kako se suprotstaviti očitom ruskom utjecaju na tamošnju javnost i "informacijskom ratu" koji dolazi iz Moskve.

"Naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulirati, a ne ignorirati"

U razgovoru za britanski BBC, na marginama jučer završenog summita NATO-a u Madridu, Golob je kazao kako su "dijelovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stajalištima Moskve i zato s vladama na Balkanu treba poraditi na tome kako ih približiti europskom stajalištu". No naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulirati, a ne ignorirati, te naći makar krhku ravnotežu, upozorio je slovenski premijer. 

Kako prenose slovenski mediji, on je upozorio i na dosadašnje pogreške u odnosu Zapada prema Rusiji iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke. 

"Moramo učiti iz odnosa NATO-a prema Kini"

"Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo učiti", kazao je slovenski premijer, kako ga citiraju slovenski mediji. 

U razgovorima za slovenske medije tijekom summita Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što prije postigne cilj o podizanju financiranja svoje vojske na 2 posto BDP-a, prema dogovorima u NATO savezu, te naveo da će njegova vlada promijeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030. godine.

"Ja vjerujem da slovenski vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više doprinijeti nego na nekom drugom području koje manje poznaje", kazao je Golob u vezi s obrambenim akcijskim planom zapadne alijanse za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji. 

Taj plan, po njegovim riječima, sadržavat će i ocjenu koja članica može na pojedinom području dati komparativno gledano veći doprinos od ostalih. 

"To svakako znači da će Slovenija morati temeljito odvagati dosadašnju obrambenu i sigurnosnu doktrinu, ali uvijek unutar NATO-a. Jer samo unutar NATO-a i kroz zajedništvo svih članica možemo biti uspješni u suočavanju s budućim izazovima", istaknuo je Golob.

Dodao je da će njegova vlada u roku od nekoliko mjeseci donijeti plan povećanja proračunskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novoj situaciji i promjeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više