Slovenski veleposlanik povučen na konzultacije u Ljubljanu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u nedjelju navečer da je zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule pozvalo svog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Bekeša na konzultacije u Ljubljanu.

Kao neposredan povod za taj potez navedene su Piculine izjave u razgovoru za nedjeljno izdanje "Slobodne Dalmacije" da Slovenija nema dodir s otvorenim morem i da sporazum o granici koji je bio parafiran 2001. godine, ali nije potpisan niti ratificiran, nema nikakvih pravnih učinaka.

Takve su izjave, navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova, "neprihvatljive i nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa".

Rupel: Slovenija će promisliti o potpori uključivanju Hrvatske u EU i NATO

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je ocijenio kako su izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule da Slovenija nema izlaz na otvoreno more i da je sporazum o granicama pravno nevažeći, "neprihvatljive" te je kazao kako bi mogle izazvati pogoršanje odnosa dvije države.

"Izjave hrvatskog ministra su za slovensku stranu neprihvatljive i mogle bi lako izazvati stvarno pogoršanje odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske", kazao je Rupel na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj je objasnio razloge povlačenja slovenskog veleposlanika u RH na konzultacije.

Ministar Picula je u interviewu kazao kako Slovenija nema izlaz na otvoreno more te da sporazum Račan-Drnovšek o granici iz 2001. nema pravnih učinaka jer nije bio ni potpisan niti ratificiran.


"Slovenija je takav izlaz imala u prošlosti, to pravo je uvijek ostvarivala i nikad ga se nije odrekla", rekao je Rupel.

Šef slovenske diplomacije reagirao je i na Piculinu tvrdnju kako sporazum o granici iz 2001. nema pravnih učinaka jer nije bio potpisan niti ratificiran.

"Ako bi Hrvatska otkazala sporazum Drnovšek - Račan, izgubila bi temelj iz kojega može izvoditi priznanje bilo kakvih prava u vezi s granicom na moru", rekao je Rupel.

On je dodao da ne prihvaća razmišljanja koja "prava Hrvatske uzimaju kao apriorna prava u ime kojih bi se ograničavala prava drugih nasljednica nekadašnje SFRJ".

Šef slovenske diplomacije ponovio je i ostale teze iz nedavnih nota Hrvatskoj, prema kojima je Slovenija ravnopravna u pogledu Jadranskog mora i izlaza u međunarodne vode, te upozorio da bi Slovenija zbog sadašnje situacije u odnosima mogla "ponovno promisliti" o svojoj potpori uključivanju Hrvatske u EU i NATO.

"Politika koju u spomenutom intervjuu zastupa hrvatski ministar vanjskih poslova izaziva sumnju u Hrvatsku kao državu koja želi doprinositi regionalnoj sigurnosti i stabilnosti", rekao je Rupel, dodajući kako se ipak nada da će i na hrvatskoj strani doći do "novog promišljanja o slovensko-hrvatskim i hrvatsko-europskim odnosima".

Rupel je dodao da je Slovenija zadnjih godina vrlo učvrstila svoj položaj i "pretekla sve države na području nekadašnje Jugoslavije", pa će iduće godine u svibnju ući i u EU i NATO.

"Od svih država, pa i od Hrvatske, očekujemo da djeluju u skladu sa standardima eurointegracija, a prvenstveno u duhu pograničnog prijateljstva i suradnje", izjavio je slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel.



Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelko Kacin ocijenio je da je povlačenje slovenskog veleposlanika Petera Bekeša bio "pravilan potez", te dodao da je Ljubljana tako reagirala zbog različitosti izjava koje su u vezi s proglašenjem gospodarskog pojasa u Jadranskom moru zadnjih dana dali hrvatski predsjednik Stipe Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Izjave ministra Picule u suprotnosti su sa izjavama koje su zajedno dali predsjednici Drnovšek i Mesić. Dok hrvatska politička elita ne počne davati jednoznačne poruke, s njima će biti teško razgovarati, a kamoli postići dogovor", izjavio je u ponedjeljak za slovensku tiskovnu agenciju STA Kacin. On je najavio da će njegov odbor u srijedu raspravljati o odnosima s Hrvatskom.

Kacin je izjavio da je Slovenija svog veleposlanika na konzultacije u Ljubljanu mogla povući i ranije, ali se nadala da će otvorena pitanja biti riješena na europski način, te da će to biti i "iskrena želja hrvatske političke elite".

Tomčić: Poziv veleposlanika na konzultacije nervozan potez slovenske diplomacije

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je danas da je slovensko povlačenje na konzultacije veleposlanika u RH, "još jedan nepotreban i iznimno nervozan potez slovenske diplomacije.

Ako želimo razvijati dobrosusjedske odnose bilo bi puno mudrije i svrsishodnije da pokušamo te odnose graditi bez ikakvog ucjenjivanja, uvjetovanja i ultimatuma. Treba sjesti i razgovarati o tome kako će cijeli sustav Jadranskog mora funkcionirati u smislu plovidbe, ekološke i biološke zaštite te očuvanja ribljeg fonda, rekao je Tomčić novinarima na Brijunima gdje je otvorio sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Način na koji sada postupa slovenska diplomacija znak je određenih pritisaka na Hrvatsku za ono na što Slovenija nema pravo, rekao je Tomčić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomčić je rekao kako misli da razlog za takav slovenski potez nije izjava ministra vanjskih poslova Tonina Picule da Slovenija nema dodir s otvorenim morem i da sporazum o granici koji je bio parafiran 2001. nema nikakvih pravnih učinka.


Razlogom smatra spoznaju slovenske strane da će Hrvatska proglasiti gospodarski pojas, da na to ima pravo kao svaka obalna država te njihova (slovenska) žalost što nije potpisan i ratificiran sporazum o razgraničenju u Piranskom zaljevu.

Govoreći hipotetski, rekao je da kada bi i Slovenija dobila 99 posto Piranskog zaljeva ni tada ne bi imala izlaz na otvoreno more i ne bi mogla ispuniti uvjete za proglašenjem gospodarskog pojasa.

Zbog takve spoznaje Hrvatska ne može biti izložena ucjenama i objedama sa slovenske strane, poručio je.

Komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kako će Slovenija ubuduće dobro izvagati svoj odnos prema Hrvatskoj, Tomčić je rekao da Slovenija neće odlučivati o ulasku Hrvatske u EU.

"Neka ta izjava ide njemu na dušu", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Pročitajte više