Više od pola Slovenaca negativno ocjenjuje svoju vladu

Foto: FAH

SLOVENSKU koalicijsku vladu premijera Mire Cerara pozitivno je ocijenilo 9,3 posto ispitanika, a negativno 50,5 posto, a sve niži je i rejting njegove stranke kao i Cerarova popularnost među biračima, pokazuju rezultati najnovije ankete "Dela".

Veliki pad

Trend rasta potpore vladi s početka godine je zaustavljen, a više od same vlade potporu gubi Cerarova Stranka modernog centra (SMC), pokazuju rezultati redovite mjesečne ankete na reprezentativnom uzorku 1002 ispitanika.
 
U slučaju da se parlamentarni izbori održe sada, a ne sredinom sljedeće godine kako je predviđeno, za premijerovu stranku glasovalo bi 6,7 posto ispitanih, što je velik pad u odnosu na 10,5 posto, koliko je dobivala prije mjesec dana.

Potpora birača neznatno je pala Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, s 13,2 na 12,9 posto, no ona zadržava prednost u odnosu na ostale stranke, pokazalo je ispitivanje provedeno prošlog tjedna.
Ispred Cerarove stranke su i Socijalni demokrati (SD), s potporom od 11,1 posto, Udružena ljevica (ZL) sa 7,9 posto i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 6,8 posto.

Podjela oko migracija


Iza Cerarove stranke je plasirana Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), za koju bi u sadašnjem trenutku glasovalo 5,5 posto birača, dok su Slovenska pučka stranka (SLS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča ispod praga potrebnog za osvajanje mandata, pokazalo je ispitivanje.

Pad popularnosti premijerove stranke list dovodi u vezu s podjelama koje su se javno pokazale između njega i potpredsjednika stranke i predsjednika parlamenta Milana Brgleza u polemici oko migracija.

Brglez je u parlamentu glasovao protiv novog zakona o strancima, koji omogućava blokadu granice u slučaju novog migracijskog vala, zbog čega je Cerar predložio njegovu ostavku. Kasnije su izgladili nesporazum, ali je ostao dojam javnosti da je stranka iznutra podijeljena.

Prvo mjesto Pahoru

Brglez je na listi najpopularnijih političara "Dela" na petom mjestu, dok je Cerar s nje otpao.
Prvo mjesto i ovog je mjeseca tradicionalno pripalo Borutu Pahoru, druga je europovjerenica za promet Violeta Bulc, na treće mjesto popeo se Dejan Židan, ministar poljoprivrede  i predsjednik Socijaldemokrata.

Na listi deset najpopularnijih je i dvoje slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, Igor Šoltes i Tanja Fajon, dok je Cerar tek na 16. mjestu.

Najveći prodor prema vrhu napravio je predsjednik zastupničkog kluba Sociijaldemokrata (SD) Matjaž Han, koji je na šestom mjestu, što "Delo" pripisuje njegovoj inicijativi da se koparski Cimos ne privatizira nego zadrži u portfelju državne imovine, kako bi i dalje mogao poslovati i kako bi se izbjegla potencijalna opasnost njegova stečaja.

Pročitajte više