Slovo "Z" s tenkova je sad simbol svih onih koji podržavaju Putinov rat u Ukrajini

Foto: Twitter

U RUSIJI slovo "Z" brzo postaje simbol onih koji podržavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Simbol "Z" se u Rusiji, ali i izvan nje, raširio kao oznaka onih koji podržavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu

Nosili su ga političari, nalazi se na automobilima, kamionima i reklamnim panoima, našaran je na autobusnim stajalištima... Čak su ga i Srbi koristili na proruskim demonstracijama u Beogradu, piše BBC

Posljednji u nizu je slučaj ruskog gimnastičara Ivana Kuliaka kojeg čeka disciplinski postupak Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) jer je na dresu imao istaknuo slovo "Z" na postolju, pored ukrajinskog rivala u Kataru. 

O simbolu "Z" se naveliko diskutira i na društvenim mrežama, kaže Aglaja Snetkova, predavačica međunarodne politike u Školi za slavenske i istočnoeuropske studije na UCL-u.

"Na mnogo načina ovo pokazuje u kojoj je mjeri Rusija, ili je bila, dio globalnog svijeta", rekla je.

Različita tumačenja značenja simbola "Z"

Zanimljivo je da slovo "Z" ne postoji u ruskoj ćiriličnoj abecedi. Z se piše kao brojka tri, no Rusi su upoznati s latiničnim pismom. 

Još u danima prije nego što je krenula ruska invazija na Ukrajinu, na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima moglo se vidjeti ispisano slovo "Z". Pojavila su se razna tumačenja što ta oznaka znači, od onog da je to znak raspoznavanja kako bi se spriječila prijateljska vatra, preko toga da je to oznaka roda vojske, pa sve to toga da slovo "Z" simbolizira odredište. Postojalo je čak i tumačenje da je slovo "Z" zapravo broj 2 i da predstavlja 22. veljače 2022., kad je Putin priznao odcijepljene regije na istoku regije - Donjeck i Lugansk. 

Iako službenog objašnjenja i dalje nema, sada se vjeruje da je simbol jednostavno način na koji ruska vojska može identificirati svoje snage. Emily Ferris iz RUSI-ja kaže da ruska vojska svoja vozila označava latiničnim, a ne ćiriličnim slovima.

Prošlog tjedna gledateljima informativnog programa na ruskom državnom Kanalu 1 rečeno je da je "Z" uobičajena oznaka na ruskoj vojnoj opremi. Pravoslavna pro-Putinova web stranica Tsargrad rekla je čitateljima da se tim jednostavnim označavanjem može izbjeći prijateljska vatra i da se "ne može miješati ni s čim drugim".

Veteran ruskih specijalnih snaga Sergej Kuvikin rekao je za web stranicu ruskog časopisa Life da različiti simboli označavaju različite vojne jedinice. "Koriste se ovakvi simboli - 'Z' u kvadratu, 'Z' u krugu, 'Z' sa zvijezdom ili 'Z' samostalno." Rekao je da su oznake pomogle da se osigura da vojnici, koji možda nisu u kontaktu s drugim suborcima, budu tamo gdje trebaju biti.

"Z" se jako raširio, koriste ga čak i ruska djeca

U manje od dva tjedna simbol "Z" s ruskih vojnih vozila proširio se među onima koji podržavaju Putina i njegov rat u Ukrajini. 

Sve je otišlo toliko daleko da je u  gradu Kazanu u središtu Rusije oko 60 djece i osoblja u hospiciju fotografirano vani na snijegu kako tvori divovsko "Z" ispred zgrade hospicija. 

Inače, uz slovo "Z" se kao hešteg u Rusiji na plakatima, majicama i na društvenim mrežama pojavljuje slogan "Ne odustajemo od svojih ljudi".

No do širenja simbola "Z" u Rusiji nije došlo samo zbog društvenih mreža, upozorava Aglaja Snetkov iz UCL-a. "To je također gurao režim", naglašava. 

"Raširio ga je i režim, ne samo društvene mreže"

"Jedna ruska političarka, Marija Butina, podijelila je video kako dodati oznaku 'Z' na sako 'kako biste mogli otići na posao i pokazati je svima bez da to radite preupadljivo', govori Snetkov.

Ali Aglaja Snetkov tvrdi da se simbol ne smije smatrati fašističkim. "Postoji mnogo memova koji pretvaraju 'Z' u svastiku, ali to čine ljudi koji se žele suprotstaviti režimu".

Emily Ferris, znanstvena suradnica za Rusiju i Euroaziju u RUSI-ju, kaže da je "Z" moćan i lako prepoznatljiv simbol.

Na ruskim vojnim vozilima se pojavljuje i slovo "V"

"Čest slučaj s propagandom jest da se najjednostavnije stvari najbrže uhvate", kaže ona. 'Z' izgleda prilično zastrašujuće i prilično oštro. Iz estetske perspektive, to je vrlo moćan simbol."

Inače, na ruskim vojnim vozilima pojavljuje se i slovo "V" koje također nije na ćirilici. 

Jedna teorija je da bi dva latinska slova mogla značiti "vostok" (istok) i zapad. No na društvenim mrežama sugerira se da ukrajinska vojska vjeruje da se "Z" odnosi na ruske "istočne snage", a "V" na marince. 

Pročitajte više