Slučaj Bobetko: Mesić zadovoljan "ekvilibrističkim" potezom vlade

SLUČAJ uručenja Haaške optužnice generalu Janku Bobetku riješen je zahvaljujući spretnom potezu Hrvatske vlade, kazao je u subotu u Liepaji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Zahvaljujući ekvilibrističkom potezu Hrvatske vlade taj je probem riješen", rekao je Mesić, komentirajući tijekom službenog posjeta Latviji hrvatskim novinarima slučaj Bobetko.

Mesić je ocijenio kako nije bilo dobro to što su "Bobetkovi odvjetnici svim sredstvima pokušavali zaustaviti uručenje Haaške optužnice generalu Bobetku".

"Mislim da to šteti Hrvatskoj jer su posljedice mogle biti teške", rekao je Mesić dodajući da bi Hrvatska u slučaju neuručenja optužnice ponovno bila prozivana kao zemlja koja ne surađuje s ICTY-jem.

Hrvatska vlada je u petak pravnom zastupniku generala Bobetka Bosiljku Mišetiću dostavila optužnicu Haškog suda koju je on preuzeo ali ju je potom vratio pošiljatelju, te u izjavi novinarima kazao kako smatra da optužnicu nije primio. Hrvatski premijer Ivica Račan rekao je međutim u petak kako smatra da je haaška optužnica protiv generala Bobetka uručena njegovim odvjetnicima.

Hrvatska, da bi ušla u EU, mora rješiti pitanje povratka izbjeglica, vraćanja imovine te suradnje s Haaškim sudom, zaključio je Mesić, dodajući kako nekim krugovima u Hrvatskoj ne odgovara približavanje Hrvatske euroatlanskim integracijama.

Pročitajte više