Slučaj Hadžić: Haagu ne treba prepiska nego konkretni potezi

SUD u Haagu (ICTY) ne zanima prepiska nadležnoga suda i Ministarstva vanjskih poslova SiCG, kad je riječ o slučaju Hadžić, nego konkretni potezi, izjavio je za beogradski list "Danas" predsjednik Vijeća Srbije i Crne Gore za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić, kako u ponedjeljak prenose beogradski elektronski mediji.

Nacionalno vijeće SiCG za suradnju sa Sudom za ratne zločine u den Haagu zatražilo je 11. kolovoza od Okružnog suda u Beogradu izvješće o tome dokle se stiglo u slučaju četvorice generala čije izručenje traži ICTY, s obzirom na pitanje Suda što Srbija i Crna Gora čini da bi se svi za kojima je raspisana optužnica našli u Sheveningenu.

Okružni sud u Beogradu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije i Crne Gore potkraj tjedna dostavilo je traženu informaciju i označilo je kao službenu tajnu.

"U odgovoru Okružnog suda u Beogradu o slučaju Gorana Hadžića koji su poslali Ministarstvu vanjskih poslova nema ničega neočekivanog. Haag ne zanima prepiska. Vrijeme nam istječe i moramo učiniti nešto konkretno. To s Hadžićem je nedopustiv propust i učinit ćemo sve da saznamo je li u Srbiji. A ako jest, bit će izručen", rekao je Lajić.

On je za list Danas rekao i da bi najbolja stvar za državu, ali i za četiri generala čija se izručenja traže, bila njihova dobrovoljna predaja.

Vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić poslije rata živio je bez problema u svojoj kući u Novom Sadu, iz koje je nestao 13. srpnja, nekoliko sati prije nego što je u Beogradu službeno objavljena haška optužnica protiv njega.

List "Danas" 12. kolovoza objavio je da su pregovori o dobrovoljnoj predaji odbjeglog bivšeg čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića propali jer je Hadžić tražio od vlasti u Srbiji jamstva "da će u roku od mjesec dana od odlaska u Haag biti pušten da se brani sa slobode".

Po izvorima "Danasa" pregovori su "trajali gotovo od trenutka kada je Haški sud (ICTY) objavio optužnicu protiv njega, a vođeni su preko posrednika i telefonom".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.