Slučaj Hajduk: Rožić ostaje bez saborskog imuniteta, Vidošević ispao iz optužnice

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO traži skidanje imuniteta saborskom zastupniku HDZ-a Vedranu Rožiću, kako bi se (ponovno) mogla dignuti optužnica za Hajduk. Interesantno, iz optužnice je ispao Nadan Vidošević, početkom 90-ih predsjednik Upravnog odbora Hajduka. Nevjerojatan je to rasplet slučaja, koji se po sudu i Državnom odvjetništvu poteže punih 11 godina!

Vidošević, Rožić i ostali već su u proljeće 2003. godine bili optuženi za zloporabe i utaju oko 240 milijuna kuna poreza. No, izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda prihvatilo je prigovore obrane te vratilo optužnicu na doradu.

Tri godine računali štetu do zadnje decimale

Ponovno je povedena istraga, u kojoj su ispitani neki osumnjičenici, što dotad nije bilo napravljeno. Istraga je završila u ljeto 2008. godine. Čak tri godine trebalo je Državnom odvjetništvu za doradu. Posljednjih nekoliko mjeseci izračunavali su štetu uz pomoć poreznih stručnjaka do zadnje "decimale". Sve kako bi im optužnica bila što urednija. Strahovali su navodno da im je opet ne vrate. Zbog toga je valjda i slučaj doguran na rub zastare.

Zastara za kaznena djela koja se stavljaju na teret prvoj direktorskoj garnituri (Rožić, Kaleb i Buljan) nastupa već za dvije godine. Ako slučaj ne uspiju pravomoćno okončati do 2015. godine, svi će se izvući te će tako na optuženičkoj klupi ostati tek klupsko vodstvo iz razdoblja 1995. - 1997. godina (Kovačević, Reić, Maršić, Šurjak, Strinić, Zelić). 

Vidoševića izbacili jer nisu bili sigurni da je odgovoran za 55 milijuna kuna štete?!

Zašto je Vidošević ispao iz optužnice nije nam nitko službeno mogao objasniti, no kako neslužbeno doznajemo, izbacili su ga iz optužnice, jer nisu bili sigurni mogu li ga teretiti za manjak u državnoj blagajni od 55 milijuna kuna. Nisu to čak htjeli provjeriti ni na sudskoj raspravi, već su nakon 11 godina razvlačenja spisa i računanja decimala, odlučili Vidoševića potpuno izostaviti iz slučaja. Navodno je bio problem sa Statutom Hajduka.

Valja možda na koncu istaknuti da je jedan od članova sudskog vijeća koje je 2003. godine odbilo optužnicu za Hajduk bio Josip Čule, koji je svega koju godinu kasnije, nakon neuspjele kandidature za Vrhovni sud, svoje mjesto našao u Bajićevom DORH-u.

Pročitajte više