Slučaj nije riješen ni nakon 10 godina, ide treće suđenje za pokušaj ubojstva splitskog policajca

Foto: FAH

VRHOVNI sud ponovno je srušio presudu Marku Milošu i Vlatku Radiću za pokušaj ubojstva splitskog policajca Branka Budića. Naloženo je treće suđenje. Slučaj je star više od deset godina.

Budić je na Miloša i Radića naišao u ranim jutarnjim satima 28. srpnja 2007. godine. Razbijali su parkiranu Zastavu 128. Pokušao ih je zaustaviti, no bez uspjeha. Miloš ga je ranio hicem u trbuh, a Radić se zaletio skuterom na njega kada je pao na asfalt. Miloš je ostao bez streljiva. Razljućen što ne može više pucati, šest puta udario je Budića drškom pištolja po glavi.

Jedna svjedokinja navela je da se Miloš nije normalno ponašao i da bi Budića sigurno ubio da je imao još metaka.

Upravo sa svjedocima je ispao problem. Prije nego što su svjedočili, pročitan im je iskaz. Vrhovni sud uvažio je žalbu branitelja Jadrana Franceschija i prihvatio da se radi o bitnoj povredi odredbi kaznenog postupka jer su svjedoci na raspravama ispitivani suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Miloš i Radić na kraju drugog suđenja 2015. godine osuđeni su na šest i pet godina zatvora. Znatno strože nego prvi put 2008. godine. Sudac Damir Primorac zaključio je tada da okrivljenici policajca Budića nisu htjeli ubiti, već samo teško ozlijediti. Osudio ih je na 45 mjeseci zatvora. Nakon takve presude, pušteni su na slobodu. Od tada više nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Pobjegli su u BiH te im se sudi u odsutnosti.

Pročitajte više