Slučaj Pukanić: Odgođeno svjedočenje krunskog svjedoka

NA DANAŠNJOJ raspravi na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića trebao bi svjedočiti krunski svjedok Tomislav Marjanović, koji je također bio član skupine koja je ubila Pukanića i Franjića te je sudjelovao u pripremama za atentat. No, nakon uhićenja odlučio je surađivati s Uskokom.

Na početku rasprave tužiteljstvo je zatražilo da njegovo svjedočenje bude zatvoreno za javnost, no obrana smatra da za to nema razloga, jer je poznato njegovo ime, ali i njegovi iskazi koje je dosad davao. Također, on sam je medijima davao intervjue vezane uz ubojstvo Pukanića i Franjića.

Sudsko vijeće se povuklo na 15 minuta kako bi donijelo odluku, nakon čega su priopćili kako će njegovo svjedočenje biti zatvoreno za javnost. Moguća je žalba stranaka protiv takve odluke tako da je, dok odluka ne postane pravomoćna, svjedočenje Tomislava Marjanovića odgođeno za 10. i 11. svibnja. Odluku o tome donijet će Vrhovni sud. Glavna rasprava nastavlja se u srijedu 13. travnja kad će svjedočiti: Tomislav Pribanić, Velimir Žak i Amir Mehdić.

Marjanović osuđen zbog poticanja na ubojstvo

Marjanović je prije desetak dana nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog poticanja na ubojstvo. On se zajedno s Tomislavom Pribanićem i Krunoslavom Pokrovcem 25. kolovoza 2007. godine u Velikogoričkoj ulici u Zagrebu sukobio s Hrvojem Škrgetićem. Pokrovac je prvo pucao pokraj Škrgetićevih nogu, nakon čega je Marjanović počeo vikati: "Pucaj! Pucaj! Ubij ga!"

Škrgetić je počeo bježati, a Pokrovac je prema njemu ispalio nekoliko metaka. Promašio ga je jer je bio pijan i pod utjecajem droga. Pucao je zatim u auto u kojemu su bili Hrvojev brat i dvije maloljetne djevojke. Pogodio je u gumu automobila.

Pokrovac je za pokušaj ubojstva dobio tri i pol godine zatvora te godinu i pol za općeopasnu radnju. Jedinstvena kazna za Pokrovca je četiri i pol godine zatvora. Marjanović je četiri puta osuđivan, i to za krađu, tešku krađu te krivotvorenje isprava i novca.

Pročitajte više