Slučaj Rajić: Tužiteljstvo najavilo proširenje optužnice

TUŽITELJSTVO Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) najavilo je u ponedjeljak na Statusnoj konferenciji u slučaju Ivice Rajića proširenje optužnice protiv tog bivšeg zapovjednika HVO-a.

Haški sud je prije osam godina optužio Ivicu Rajića, zapovjednika druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, za pokolj više desetaka muslimanskih civila u selu Stupni Dol, počinjen 23. listopada 1993., te za razaranje istog sela.

Na Statusnoj konferenciji u ponedjeljak je objavljeno da je Tužiteljstvo 23. listopada uputilo podnesak kojim najavljuje proširenje optužnice za još sedam točaka. Proširenje će se odnositi, kako je najavljeno, na iste događaje, isto vremensko razdoblje i isto područje kao i u prvobitnoj optužnici.

Sudsko vijeće je Rajićevom branitelju Željku Olujiću odobrilo produženje roka za očitovanje o proširenoj optužnici s 30 na 45 dana, pod uvjetom da vijeće prije toga prihvati proširenje iste.

Rajić je na statusnoj konferenciji izjavio da se osjeća dobro i da nema nikakvih prigovora na uvjete pritvora.

Protiv Ivice Rajića haško je tužiteljstvo podignulo optužnicu u kolovozu 1995. godine. U njoj se navodi da je Rajić naredio nezakoniti napad na civilno stanovništvo Stupnog Dola, odnosno da nije poduzeo mjere sprječavanja takvog napada, izazivajući tako smrt i ranjavanja. Time je, piše u optužnici, počinio teške povrede Ženevskih konvencija te povrede ratnog prava i običaja.

Na temelju međunarodne tjeralice, raspisane po nalogu ICTY-ja, Rajić je uhićen u Hrvatskoj početkom travnja ove godine. U Den Haag je izručen dva mjeseca kasnije, a 27. lipnja, u svom prvom pojavljivanju pred Sudom, Rajić je izjavio da se ne osjeća krivim prema optužnici.

Pročitajte više