Slunjski poljodjelci nemaju posjedovne listove - kako se upisati u poljoprivredni upisnik

U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI među dosadašnjih više od 200 zaprimljenih zahtjeva za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava nema nijednoga slunjskog gospodarstva, jer je u listopadu 1991. spaljena zgrada Općinskog suda s Uredom za katastar pa slunjski, cetingradski i rakovički poljodjelci ne mogu pribaviti dokumentaciju, tj. posjedovne listove za Upisnik.

Željko Spudić, predstojnik županijskog Ureda državne uprave, zatražio je od Ministarstva poljoprivrede da se to riješi predočenjem stare posjedovne dokumentacije ili izjavom pod moralnom i materijalnom odgovornosti s dvama svjedocima. Iako je prošlo gotovo pola predviđena vremena za upis u Upisnike, Ministarstvo još nije odgovorilo, pa poljodjelci ne znaju što im je činiti.

U Slunju su nakon Domovinskog rata pronađene katastarske indikacijske skice te katastarski planovi, a sačuvane su i zemljišne knjige, pa Anka Sabljak, voditeljica katastarske Ispostave u Slunju, smatra da će to poslužiti za stvaranje nove posjedničke dokumentacije, točnije katastra nekretnina.

U gruntovnicama su upisane površine, katastarske čestice i vlasnici, ali ne i kulture. ´Mi smo u računalnu evidenciju unijeli zemljišne podatke, ali to nije službena dokumentacija katastra. Državna geodetska uprava tek treba odlučiti može li to postati službenim dokumentom i u kojim uvjetima. Budući da je Hrvatskoj Svjetska banka odobrila zajam za ažuriranje gruntovnica i katastra, u Slunju se nadaju da će njihove potrebe biti uzete u obzir. Anka Sabljak kaže da je slunjska Ispostava zatražila da se u gradu Slunju ustanovi novi katastar nekretnina iz dvaju jednako važnih razloga: zato što nema katastarske dokumentacije i što stvarno stanje uopće ne odgovara zemljišnoknjižnim upisnicima koji su sačuvani.

Slično je i u Katastarskoj općini Kremen koja nema sačuvanu ni gruntovnicu ni katastar, a ima puno povratnika kojima treba dokumentacija za zajmove, za promet nekretnina, za nasljeđivanje i slično, a ne samo za upisnik.

Rakovica, Grabovac i Drežnik također su zbog turizma, a nema katastarskog aparata koji bi omogućio razvoj te djelatnosti. Potrebne su i nove izmjere, jer stare potječu još iz Austrougarske, a od tada su međe toliko puta mijenjane i vlasništvo promijenjeno da su neuptrebljive.

Sve to iziskuje mnogo novaca i vremena. Rok za upis u Upisnik je do 31. siječnja. Bez upisa poljodjelci nemaju pravo na poticaje, ali neće moći ni legalno prodavati svoje poljoprivredne proizvode.

Pročitajte više