"Smeta vam ponašanje vjerskih zajednica? Na popisu recite da im ne pripadate"

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

POKRET za sekularnu Hrvatsku pozvao je danas građane koji negoduju zbog nekih aspekata ponašanja vjerskih zajednica da se na predstojećem popisu ne izjasne kao pripadnici tih zajednica.

Pokret u priopćenju konstatira da velik broj hrvatskih građana redovito negoduje zbog nekih aspekata ponašanja religijskih zajednica, pogotovo one najveće.

Ljute se zbog ogromnih novčanih sredstava koja vjerske zajednice dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna, zbog političkih ispada predstavnika vjerskih institucija, zbog toga što se pripadnike klera nerijetko štiti od kaznenog progona, kao i zbog pritiska na djecu da pohađaju vjeronauk i zbog dijela sadržaja vjeronauka.

Neki građani su ljuti i zbog religijske propagande u okviru drugih obaveznih predmeta i u dječjim vrtićima te zbog religijske ideologije u javnim bolnicama, uskraćivanja reproduktivnih prava, prigovora savjesti zbog kojeg oni ili njima bliski ne mogu dobiti traženu medicinsku uslugu.

"Besmisleno je vlastitim izjašnjavanjem davati legitimitet onima na koje ćete se kasnije ljutiti"

"Besmisleno je vlastitim izjašnjavanjem davati legitimitet vjerskim zajednicama, a onda se kasnije ljutiti zbog toga što njihovi predstavnici rade", ističe se u priopćenju.

"Kad god u javnosti isplivaju brojna pitanja na koje se građani ljute, političari i kler se pozivaju na postotak pripadnika vjerskih zajednica i vjeroispovijest izraženu na popisu stanovništva.

Logički zaključak je jednostavan - ako ne želite da religijske institucije u vaše ime rade navedene stvari, jednostavno se nemojte izražavati kao njihovi pripadnici", poručuje Pokret za sekularnu Hrvatsku.

Pročitajte više