Smije li Milanovićev sin primati istovremeno dvije stipendije? Evo što kažu pravila

Foto: PIXSELL/Zeljko Hladika

MARKO Milanović, sin predsjednika Milanovića, prijavio se i dobio stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost u iznosu od 385 eura mjesečno. Naknadno se pojavila informacija da Milanovićev sin prima i stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora od 180 eura mjesečno pa se u javnosti otvorilo pitanje može li istovremeno primati obje stipendije.

"On je korisnik naših programa, programa 2/1 i kao odličan hrvač ga koristi. Između ostalog, u tom programu su i stipendije nekakvih, čini mi se, 150 eura", rekao je Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a, za N1 televiziju.

Milanovićevom sinu nakon intervencije majke podigli dvije ocjene

U natječaju za dodjelu stipendije Grada Zagreba za izvrsnost pod točkom 4. stoji da "korisnik stipendije ne može istodobno biti korisnik neke druge novčane stipendije financirane javnim sredstvima". Stipendija Hrvatskog olimpijskog odbora jest javno financirana stipendija pa se otvorilo pitanje je li došlo do propusta prilikom dodjele gradske stipendije. Valja podsjetiti da su Milanovićevom sinu prije manje od godinu dana nakon zaključivanja ocjena podignute dvije ocjene, i to nakon intervencije njegove majke i prve dame Sanje Musić Milanović.

Ona je, naime, ravnateljici poslala mail u kojem se žalila na rad profesorice iz matematike. Marku Milanoviću potom su podignute dvije ocjene, iz matematike i likovnog, pa je umjesto dviju zaključenih četvorki ipak dobio petice za kraj godine, zbog čega je nastavnu godinu završio s prosjekom 5.0.

Grad Zagreb: Morat će se odlučiti za jednu od dvije stipendije

Iz Grada Zagreba kažu da će se Milanovićev sin morati odlučiti za jednu od ove dvije dobivene stipendije. 

"On će se morati odlučiti koju stipendiju će koristiti. Ako se odluči za stipendiju Grada Zagreba, onda mora pogledati što mu stoji u Ugovoru koji je potpisao za stipendiju koju već prima, odnosno po kojim uvjetima se taj Ugovor može razvrgnuti – treba li vratiti cijelu stipendiju ili samo dio već primljene stipendije", kazao je dr. sc. Pavel Gregorić, predsjednik Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba za izvrsnost.

HOO: Ne vidimo problem, može primati dvije stipendije istovremeno

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora, pak, kažu da nema razloga ni temelja za raskidanje Ugovora o stipendiranju.

"Zašto bi se odlučio na raskidanje? Jedna ne isključuje drugu jer se ne radi o sportskoj stipendiji. Po nama, on ne treba raskidati sportsku stipendiju jer se radi o sportskom usavršavanju. Školovanje nema veze s nama. Imali smo raznih slučajeva, ali ovakav slučaj da je netko morao raskidati zbog jednog ili drugog... Neću tvrditi, ali mislim da nismo imali", rekao je Krajač, glavni tajnik HOO-a.

Ministar Fuchs: Treba dodatno provjeriti prijavu

Slučaj Milanovićeva sina komentirao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, koji je izjavio da ista pravila vrijede za sve i da bi Gradski ured trebao dodatno provjeriti njegovu prijavu.

"Bez obzira na to što su to stipendije koje dijeli Grad, ako su uvjeti natječaja bili potpuno jasni, a ja mislim da su bili jasni, i ako se tamo navodi da nitko ne može primati duple stipendije onda je to – to. Jedino ako bi, što ja u ovom trenutku ne znam, stipendija od strane Olimpijskog odbora bila namijenjena za nešto sasvim drugo. Ali propozicije vrijede za sve, pa tako i za sina predsjednika države", rekao je Fuchs.

Pročitajte više