Smijenjen direktor Brodotrogira

NAKON višemjesečnog najavljivanja i isticanja nezadovoljstva rezultatima poslovanja Nadzorni odbor Brodotrogira smijenio je jučer predsjednika Uprave Ignacia Stipoljeva.

Za vršitelja dužnosti predsjednika Uprave Brodotrogira do izbora novog direktora Nadzorni odbor imenovao je Dragana Sorića, dosadašnjeg voditelja Konstrukcionog ureda trogirskog škvera, potvrdio je danas predsjednik Nadzornog odbora Cvjetan Botica.

Tu odluku Nadzorni odbor Brodotrogira donio je nakon cjelodnevnog sastanka na kojem se naviše raspravljalo o izvješću o poslovanju što ga je podnio sada već bivši direktor Stipoljav. Sastanak je, naime, počeo u petak ujutro, a završila tek u subotu u ranim jutarnjim satima.

Nadzorni odbor, u kojemu su predstavnici vlasnika, to jest države, negativnim je na kraju ocijenio i program restrukturiranja trogirskog brodogradilišta, koji je predložio direktor Stipoljev, a koji je bio uvjet Ministarstva gospodarstva za dobivanje jamstava.

Na čelo Brodotrogira Stipoljev je postavljen u kolovozu 2001. godine, kada je država sanirala dugove Brodotrogira, no u međuvremenu napravljen je novi gubitak od 20 milijuna dolara.

Bivšem direktoru Stipoljevu zamjera se i to što od tada nije ugovorio ni jedan novi posao za Brodotrogir, a već ugovorene isporuke brodova kasne u prosjeku četiri mjeseca, zbog čega Brodotrogir inozemnim naručiteljima isplaćuje dnevne penale od oko 7 tisuća dolara, ukupno do sada 2,2 milijuna dolara, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Brodotrogira.

Iako je smjenjivanje direktora Stipoljeva bilo najavljeno još prije tri mjeseca, Nadzorni odbor odlučio je pričekati ishod pregovora s ruskim, njemačkim i talijanskim brodovlasnicima o novim narudžbama - radi čega je Stipoljev prije sjednice Nadzornog odbora otputovao u London - no koji su, u međuvremenu, propali, naglasio je Cvjetan Botica.

Brodotrogir zapošljava 1300 radnika i oko 1000 kooperanata, a, kako je rekao Botica, drugi je u svijetu po izradi plovnih dokova. To brodogradilište duguje kooperantima i dobavljačima 10-tak milijuna dolara, a najveće opterećenje predstavljaju obveze prema bankama od kojih Zagrebačka banka potražuje najviše. Neslužbeno doznajemo da je riječ o oko 12 milijuna dolara zajmova s kamatama.

(Hina) dstr sp

Pročitajte više