Rekao da ga Papin zahtjev o uplati odštete podsjeća na pranje novca: Smijenjen kancelar Jakovljević

KANCELAR Porečke i pulske biskupije koji je u javnosti komentirao slučaj Dajla, a u prvom nastupu pred TV kamerama rekao kako ga traženje novca i uplaćivanje na račun u Frankfurtu podsjeća na pranje novca, navodno je smijenjen. Piše to Glas Istre koji se poziva na pouzdani izvor te dodaje kako nema službenih saznanja o neočekivanoj smjeni Ilije Jakovljevića.

Njihovi izvori tvrde da je biskup Milovan, koji je osobno smijenio Jakovljevića, bio prisiljen na to iako je Jakovljević već godinama njegova desna ruka. Biskup Milovan prije nekoliko se dana ogradio od Jakovljevićevih izjava rekavši kako su uvredljive za Svetu Stolicu. Također, piše Glas Istre, možda je to Milovanov pokušaj da se iskupi za posljednja događanja kako bi ostao u svojoj fotelji još četiri godine koliko mu treba do mirovine.

Podsjetimo, upravo je Ilija Jakovljević prvi izašao u javnost oštro komentiravši odluku Vatikana da se Dajla vrati benediktincima ili da im se isplati više milijuna eura. Novac je trebao biti uplaćen na benediktinsku tvrtku sa sjedištem u Puli, ali koja ima račun u Frankfurtu. "Mene to podsjeća na pranje novca i mi nismo spremni to učiniti. Nama je neshvatljivo i nerazumljivo zašto je to učinjeno, zašto je Papa mimoišao hrvatske zakone i apele biskupije", izjavio je za Dnevnik HTV-a prije nekoliko tjedana Ilija Jakovljević, što je prva u nizu izjava protiv Vatikana.

Jakovljević je navodno već napustio biskupiju i otišao na godišnji odmor.

Pročitajte više