HRVATSKO PRAVOSUĐE

Smijenjena sutkinja zbog čijeg su nerada stotine slučajeva otišle u zastaru

Screenshot: HRT

SUTKINJA Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić konačno je razriješena dužnosti.

Kako javlja HRT, Državno sudbeno vijeće nedavno ju je razriješilo dužnosti nakon višegodišnjeg nerada zbog kojeg je više stotina slučajeva otišlo u zastaru. 

Prvi put prijavljena još početkom 2016.

Sutkinja Kovačić prvi je put stegovno prijavljena Državnom sudbenom vijeću još početkom 2016. Nije rješavala predmete i nije sudjelovala u radu sudskog vijeća. U iduće tri i pol godine prijavljena je još najmanje tri puta. 

"Protiv sutkinje Kovačić vođen je jedinstven postupak povodom svih, kako vi kažete, prijava", rekao je HRT-u Željko Šarić, bivši predsjednik DSV-a i sudac Vrhovnog suda. 

Do danas je zbog nerada sutkinje u zastaru otišlo više stotina predmeta, od čega je polovica vezana uz obiteljsko nasilje. No sve do nedavno postupak je mirovao. U DSV-u kažu da nisu mogli dostaviti pozive sutkinji iako su ih tri godine slali na čak tri adrese. 

"Dakle, na adresu njenog prijavljenog prebivališta u Koprivnici, na adresu državnog stana u Zagrebu i na adresu njenog radnog mjesta. Ti pokušaji nisu uspjeli. Da li zbog toga što je sutkinja Kovačić uspješno, namjerno izbjegavala primiti te pozive ili zbog toga što slučajno nije zatečena na mjestima", dodaje Šarić. 

U ožujku ove godine u DSV je izabrano sedam novih članova, a oni su u četiri mjeseca dovršili postupak i razriješili sutkinju. Zanimljivo je da ovaj put nije bilo problema s dostavom, i to - samo na jednu adresu. 

Radni odnos prestaje kad primi pisanu odluku


"Mi smo joj slali pozive na radno mjesto, dakle na sud, ona je pozive uredno zaprimila. S obzirom na to da je bila uredno zaprimljena dostava poziva, imali smo mogućnost održati raspravu. I sucima je smetalo što ovaj predmet nije prije riješen. I mnogi su nama odobravali i rekli: 'Dobro da ste to napokon riješili.' Jer i njima je to smetalo", rekao je Darko Milković, sadašnji predsjednik DSV-a i sudac Vrhovnog suda. 

Antonija Kovačić trenutačno je pod suspenzijom. Kada uskoro primi pisanu odluku o razrješenju, njezin će radni odnos prestati. 

"Ovaj sastav Državnog sudbenog vijeća, za razliku od prijašnjeg sastava Državnog sudbenog vijeća, ima pravno shvaćanje da eventualno uložena ustavna tužba ne može zadržavati radno-pravni status", rekao je Milković. 

2017. Kovačić se kandidirala za predsjednicu Visokog prekršajnog suda i bila je na predstavljanju DSV-u. Zanimljivo je da se tada nitko od članova DSV-a nije sjetio osobno joj uručiti poziv za stegovni postupak koji je počeo prije godinu dana, navodi HRT.

Pročitajte više