Povlači se voda u Vrgorcu. Mještanin: 11 dana nisam mogao u kuću, nešto sam spasio

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SMIRUJE se situacija u Vrgorcu. Nakon nekoliko teških i neizvjesnih dana voda se povukla za 60 centimetara.

Pomoć stiže iz svih dijelova Hrvatske. Splitsko-dalmatinska županija dala je 200.000 kuna za grijalice, a Grad Vrgorac dogovorio je novi projekt s Hrvatskim vodama kako bi se spriječile ovakve poplave. Od sutra je na terenu i vojska.

Evakuirano je pet kuća, a pod vodom je još 14 objekata, od toga deset stambenih kuća. Sve službe i dalje su na terenu.

"Ono što je sukus svega je dogovoreno prije nekoliko dana, a to je da će Ministarstvo trenirati kukičaste proizvode, da će pokušati obeštetiti ljude za ove kulture koje su posađene, a koje se tiču kapule, eventualno luka", rekao je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić.

Mještanin: Sin je otvorio kuću i vidio kakva je situacija...

U mjestu Kokorići mještani i dalje ne mogu u svoje kuće, iako se voda dijelom povukla. Tamo je bila ekipa RTL-a koja je razgovarala s Matom Pervanom. On je do svoje kuće uspio doći tek nakon 11 dana.

"Ja nisam mogao ući unutra, ali danas mi je došao sin nakon 11 dana u kuću, otvorio je i kad je vidio kakva je situacija, odmah je utekao. Bilo mu je teško, nije meni htio ništa ni reći, a eto, doznao sam od majke", rekao je Pervan.

Kolika je šteta?

"U podrumu mi je čitava mehanizacija, električni aparati... Ne znam ni sam što bih rekao što je sve dolje - električne pile, vino, rakija... Nešto sam spasio, nešto je propalo. S obzirom na to da mi je sin autoelektričar, imao je unutra neke privatne automobile koji su ostali, ali ljudi se ne žale. Bit će svega, samo nek je glava živa", ustvrdio je.

Šef Hrvatskih voda spomenuo hidrotehnički tunel, tvrdi da će za njega trebati pet godina

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je planirano da se u sljedećih pet godina izgradi sustav odvodnje voda s vrgoračkog područja vrijedan više od 100 milijuna kuna koji će spriječiti poplave kao što su bile ovotjedne.

"Očekujemo da ćemo s više od 100 milijuna kuna riješiti problem, treba provesti studiju utjecaja na okoliš, izgraditi glavne projekte i konačno izgraditi novi hidrotehnički tunel. Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina", najavio je Đuroković tijekom obilaska poplavljenih Kokorića.

A što o tome misli Pervan koji, ponovimo, čak 11 dana nije mogao ući u vlastitu kuću?

"Tunel što je direktor Hrvatskih voda rekao četiri kilometra, meni ne ide u glavu gdje će taj tunel ići. Nama je ovdje potreban tunel od 250 metara koji bi ovu vodu odveo. Za nas bi bio spas, za budućnost naše djece i unučadi. I taj se tunel može raditi, ali nama je najprije potreban tunel od 250, najviše 300 metara", zaključio je u razgovoru za RTL.

Pročitajte više