Smrt na summitu: Argentinski državni tajnik pronađen obješen u hotelskoj sobi

ARGENTINSKI državni tajnik za vanjsku trgovinu Ivan Heyn pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi dok je bio na summitu u glavnom urugvajskom gradu Montevideu.

33-godišnji Heyn je bio "zvijezda u usponu" u vladi argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner. Predsjednica je u šoku napustila summit. Glasnogovornik urugvajske policije Jose Luis Roldan je kazao kako se čini da je Heyn počinio samoubojstvo, ali je i dodao kako je istraga još uvijek u tijeku, piše BBC. 

Države dogovorile slobodnu trgovinu sa Palestincima


Ekonomist i bivši studentski vođa Heyn je u vladu ušao nakon ponovnog izbora predsjednice Kircher u listopadu ove godine. Objesio se tijekom summita država Mercosur koje čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. Na summitu su bili i vođe Venezuele te Ekvadora. Glavna tema summita je bila primanje u punopravno članstvo Venezuele, čemu se već dugo godina protivi oporba u paragvajskom parlamentu.

Južnoamerički vođe su raspravljali i o načinima na koji mogu zaštititi svoje ekonomije od ekonomske nestabilnosti u svijetu. Na summitu je donijeta odluka o slobodnoj trgovini sa Palestinskom samoupravom. To je prvi takav sporazum između Palestinaca i nekog bloka izvan arapskog svijeta. Države Mercosur su već priznale Palestinu kao nezavisnu državu.

Pročitajte više