Smrtna kazna još postoji u 62 zemlje svijeta

UKUPNO su 134 zemlje odustale od smrtne kazne, deset više nego na početku prošle godine, dok se ta kazna i dalje primjenjuje u 62 zemlje svijeta, među kojima su Kina i SAD, objavila je u petak skupina HOC.

Skupina sa sjedištem u Rimu, koja se zauzima za ukidanje smrtne kazne, priopćila je na prezentaciji u UN-u u New Yorku da je 81 zemlja potpuno ukinula smrtnu kaznu, jedna zemlja - Rusija - obvezala se da će to uskoro učiniti, 14 zemalja ju je ukinulo za "obične" zločine, a šest zemalja proglasilo je moratorij na smrtnu kaznu.

Daljnje 32 zemlje dopuštaju smrtnu kaznu, ali su je de facto ukinule jer u posljednjih najmanje deset godina nijedna egzekucija nije provedena, priopćila je skupina.

U zemljama koje su zadržale smrtnu kaznu, u 2003. godini izvršena su, kako se procjenjuje, 5523 pogubljenja. Samo u jednoj zemlji, Kini, prošle je godine smaknuto najmanje 5,000 osoba, dok su u Iranu smrtno kažnjene 154 osobe. U susjednom Iraku je do 9. travnja 2003. godine, kad su savezničke okupacijske snage ukinule smrtnu kaznu, pogubljeno 113 osoba.

(Hina) xdv ydv

Pročitajte više