Snažan potres pogodio južni Iran

U POTRESU koji je u nedjelju razrušio kuće od sušene opeke na iranskom otoku Qeshm u Perzijskom zaljevu poginulo je deset, a ozlijeđeno 50 osoba, objavili su iranski dužnosnici i mediji.

Iranska službena agencija IRNA izvijestila je da je potres snage 5,9 stupnjeva po Richteru pogodio južni Iran nešto prije 14 sati i trajao deset do 15 sekundi.

Tahereh Irankhah, dragovoljka Crvenog polumjeseca u Qeshmu, zatraživši šatore i pokrivače, rekla je da je u glavnoj bolnici na otoku broj ozlijeđenih vrlo visok i da se ljudi smještaju po hodnicima.

Državni mediji izvijestili su da je došlo još do tri manja potresa. Iranska televizija izvijestila je o deset poginulih pozivajući se na centar za izvanredna stanja u provinciji Hormuzgan. Guverner pokrajine Heidar Alishvandi je rekao da je 50 osoba ozlijeđeno.

Mohsen Kazemi iz iranskog Crvenog polumjeseca agenciji Reuters izjavio je da su četiri najgore pogođena sela na otoku Qeshmu Tonban, Gavarzin, Khaledin i Gourian. Qeshm je najveći otok u Zaljevu i bescarinska zona pokrajine Hormuzgan a ima oko 120.000 stanovnika.

Geološki institut SAD-a snagu potresa je procijenio na 6,1 stupanj po Richteru.


Pročitajte više