RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Snažna eksplozija plina u zgradi u vlasništvu Crkve u Madridu, troje mrtvih

Screenshot: Twitter

U MADRIDU je u 14:56 sati odjeknula glasna eksplozija koja se čula u cijelom gradu. Prema prvim informacijama, radi se o eksploziji plina u stambenoj zgradi smještenoj iznad župnog dvora. Zgrada je u vlasništvu Katoličke crkve.

Najmanje tri osobe su poginule, a osmero ih je ozlijeđeno. Jedna osoba je teško ozlijeđena, jedna umjereno, a šestero lakše.

Predstavnik Crkve rekao je da je jedan volonter nestao.

Uništen je gornji dio zgrade

Eksplozija je raznijela pet katova stambene zgrade iznad župnog dvora u središtu Madrida u Ulici Toledo.

Gornjih pet katova potpuno je uništeno, dok donja dva izgledaju potpuno netaknuto osim što su na mjestima nagoreni od požara.

Eksplozija se dogodila nedaleko od turističke atrakcije Puerta de Toledo, poznatih gradskih vrata. Kako javlja El Pais, eksplozija je uništila gornji dio stambene zgrade iznad župnog dvora u blizini doma za starije i jedne škole. U domu za starije nitko nije ozlijeđen, baš kao ni u susjednoj školi. 

Društvenim mrežama šire se dramatične snimke posljedica eksplozije. Na lice mjesta je odmah stiglo devet vatrogasnih ekipa.

Troje mrtvih, gradonačelnik kaže da je uzrok eksplozije plin

Stanari obližnjih zgrada su evakuirani. El Pais je objavio da je u eksploziji poginulo najmanje troje ljudi, a osmero ih je ozlijeđeno. Jedna osoba je teže ozlijeđena i prebačena je u bolnicu. 

Poginuli su muškarac i žena stari 85 godina. Teško ozlijeđen je 26-godišnji muškarac koji je zadobio frakturu gležnja i ozljedu kičme. Jedan 53-godišnji muškarac zadobio je potres mozga, objavila je madridska Hitna pomoć.

Zbog komada zgrade koji su letjeli zrakom nakon eksplozije lakše je ozlijeđeno i jedno dijete, potvrdili su vatrogasci za El Pais.

Gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez Almeida stigao je na lice mjesta i dao izjavu za medije.

"Čini se da je došlo do eksplozije plina u stambenoj zgradi iznad župnog dvora. Preminulo je najmanje dvoje ljudi", rekao je ranije.

Do eksplozije došlo dok su radnici provjeravali plinske instalacije

U prilog tezi o eksploziji plina govore i navodi susjeda koji kažu da su osjetili miris plina u okolici satima prije eksplozije. 

El Pais je objavio, pozivajući se na policijske izvore, da je do eksplozije došlo u trenutku dok su radnici provjeravali plinske instalacije u zgradi. 

Očevidac je izjavio televiziji Telemadrid da je najmanje jedna osoba ostala zarobljena pod ruševinama.

Gradonačelnik: Zgrada gori iznutra

U zgradi čiji gornji katovi su razneseni u eksploziji gori vatra, potvrdio je gradonačelnik Madrida. 

"Zgrada gori iznutra, ali vatrogasci neće intervenirati u ovom trenutku zbog mjera predostrožnosti", rekao je. 

Policija otvorila istragu

Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je istragu o silovitoj eksploziji koja je uništila pet katova stambene zgrade u centru Madrida, javio je El Pais. 

Svjedokinja: Svi smo mislili da je zvuk došao iz škole

"Nismo znali otkud je došao zvuk. Svi smo mislili da se čuo iz škole. Popeli smo se stepenicama na vrh zgrade i vidjeli puno dima", rekla je za AP Leire Reparez, stanovnica Madrida koja živi nedaleko od Puerte de Toledo. 

Pročitajte više