Snijeg i led okovali Hrvatsku, na Zavižanu - 15 stupnjeva Celzijevih

HRVATSKA je okovana snijegom i ledom, a meteorolozi najavljuju hladni vikend sa temperaturama debelo ispod ništice. Jutros u 9 sati je najhladnije bilo na Zavižanu, gdje je izmjereno -15°C, a puno toplije nije ni u ostatku Hrvatske.

U Gospiću je tako izmjereno -13, na Sljemenu -11, u Osijeku i Čabru -10, u Županji, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Križevcima -8, u Daruvaru -7, u Bjelovaru, Ogulinu i Karlovcu -6, u Zagrebu -5, u Rijeci i Šibeniku -2, u Zadru -1, a u Splitu 0°C.

Danas će na Jadranu biti djelomice ili pretežno sunčano. Kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod, u većem dijelu unutrašnjosti niski oblaci i magla mjestimice se mogu zadržati i veći dio dana. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na sjevernom i srednjem dijelu na udare ponegdje olujna bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Biti će hladno, s najvišom temperaturom zraka od -6 do -1°C, a na Jadranu od 1 do 7°C. Na otocima i na jugu Dalmacije temperatura će biti tek malo viša.

Sutra nove snježne padaline

Sutra će u unutrašnjosti, na sjevernom i srednjem Jadranu biti oblačno, sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Lici i Gorskom kotaru očekuje se obilniji snijeg uz stvaranje snježnih zapuha. U Dalmaciji kiša, ali su mjestimice mogući susnježica i snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena i jaka bura, a u Dalmaciji jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između -14 i -9°C, na Jadranu od -4 do 2°C, a najviša dnevna od -8 do -3°C, na sjevernom Jadranu između -2 i 2°C, a u Dalmaciji od 5 do 10°C.

Bura otežava promet

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, a brzina vožnje ograničena je na 40 kilometara na sat zbog jakog vjetra, izvijestio je HAK.

Dionicom Jadranske magistrale (D8) između Bakra i Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je prometovanja za I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim teretnim prostorom), a od Senja do Karlobaga te na Paškom mostu zabrana je prometovanja samo za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, a u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj mjestimice pada slab snijeg. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do tunela Tuhobić. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme te ako je moguće odgode putovanje.

Pročitajte više