Snimke otkrile kako je HDZ-ov gradonačelnik šefa policije žicao parking na Tuđmanu

Uhićeni HDZ-ovac Leš (desno) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

USKOK je danas kazneno prijavio HDZ-ovog gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, šefa zagrebačke aerodromske policije Željka Bradića i još jednu osobu. Terete ih za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Slao policajce da odvezu auto HDZ-ovom gradonačelniku na policijski parking 

Prvog čovjeka aerodromske policije Pleso terete i da je u više navrata osigurao angažman sebi podređenih policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio gradonačelnik Ivanić-Grada po njegovom dolasku do aerodromske zgrade, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu, kao i za prijevoz vozila natrag do aerodromske zgrade te njegovu predaju gradonačelniku po njegovom povratku iz inozemstva.

Gradonačelnika sumnjiče da je u kolovozu i listopadu 2021., koristeći gradonačelnički autoritet, od načelnika zatražio da mu omogući parkiranje automobila bez plaćanja naknade, kao i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je to parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.

Otkrile ga snimke

HDZ-ovog gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša otkrile su snimke telefonskih razgovora s Bradićem, šefom aerodromske policije, piše večeras Telegram.

Leš je snimljen u više navrata, tijekom kolovoza i listopada. U kolovozu je putovao u Norvešku. Put je trajao od 22. do 28. kolovoza.

Kako ne bi platio parkiranje u zračnoj luci, tražio je od Bradića da mu omogući da ostavi vozilo na službenom policijskom parkiralištu. Zatim su se dogovorili da Bradić 22. kolovoza ujutro pošalje policajce do ulaza u zračnu luku kako bi preuzeli gradonačelnikovo vozilo.

Prije povratka iz Norveške zvao je Bradića, a ovaj je osigurao da mu policajci automobil dovezu pred zgradu aerodroma.

Na novo putovanje Javor Bojan Leš planirao je krenuti već sredinom listopada prošle godine. Tada mu je, kako su utvrdili istražitelji, destinacija bio Istanbul. Tajnim nadzorom zabilježeno je da je 14. listopada nazvao Bradića i rekao mu da 15. listopada putuje u inozemstvo. U Turskoj ostao je do 22. listopada. Prije odlaska opet je tražio načelnika s Plesa da organizira da mu njegovi policajci parkiraju vozilo.

Pročitajte više