Snimljen pulsar koji "bježi" od supernove brzinom od 1130 kilometara u sekundi

Foto: NASA

ASTRONOMI su snimili nevjerojatnu fotografiju na kojoj je prikazan pulsar koji juri svemirom fascinantnom brzinom od 1130 kilometara u sekundi, što znači da bi mogao prijeći udaljenost od Zemlje do Mjeseca za samo 6 minuta, piše Science Alert.

No snimka nije fascinantna samo zbog brzine pulsara već i zato što se na istoj fotografiji vidi njegov gorući rep i supernova od koje, barem tako na slici izgleda, pulsar bježi.

Fascinantan rep

Pulsari su iznimno guste, brzo rotirajuće neutronske zvijezde, ostatak eksplozije masivne zvijezde. Spomenuti pulsar PSR J0002 + 6216 (skraćeno J0002) ima rep koji je usmjeren direktno prema, kozmički gledano, relativno nedavnoj eksploziji supernove.

"Zahvaljujući uskom repu nalik na strelicu i kutu gledanja, što nam se posrećilo, možemo pratiti ovaj pulsar ravno do njegova rodnog mjesta", rekao je astronom Frank Schinzel s Nacionalnog opservatorija za radioastronomiju

"Daljnjim proučavanjem pokušat ćemo shvatiti kako su eksplozije supernove u stanju 'izbaciti' neutronske zvijezde i ubrzati ih do ovakvih nevjerojatnih brzina", dodao je.

Rodio se u središtu ostatka supernove

Pulsar PSR J0002 + 6216 udaljen je od nas oko 6500 svjetlosnih godina, a 53 svjetlosne godine od središta ostatka supernove koji na fotografiji ima oblik mjehurića. Kada se promatra u radiospektru, rep se proteže 13 svjetlosnih godina od vanjskog dijela supernove do samog pulsara.

"Mjerenjem gibanja pulsara otkrili smo da je nastao u središtu ostatka supernove, gdje se i dogodila eksplozija", rekao je astrofizičar iz laboratorija Naval Research Laboratory.

Pobjeći će i iz naše galaksije

Znanstvenici smatraju da se eksplozija dogodila prije otprilike 10.000 godina, a da je pulsar stigao do ruba supernove prije približno 5000 godina. Dakle, pulsar se trenutno kreće brže od same eksplozije. Stručnjaci smatraju da se kreće tako brzo da će na kraju pobjeći iz Mliječne staze i nastaviti juriti međugalaktičkim prostorom.

PSR J0002 + 6216 jedan je od najbržih uočenih pulsara. Pulsari inače putuju prosječnom brzinom od oko 240 kilometara u sekundi.

Pročitajte više