Sniženje PDV-a tek 1. siječnja 2005.?

PREMIJER hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je u Splitu izjavio da PDV ne može biti smanjen retrogradno, te da će njegova primjena početi najkasnije 1. siječnja 2005. godine.

Nakon kraćeg radnog sastanka zatvorenog za javnost sa županijskim i gradskim čelnicima, odgovarajući na pitanja kazao da će se odluka o smanjenju PDV-a sa 22 na 20 posto donijeti na sjednici Vlade u ponedjeljak 5. siječnja.

"Nema govora o tome da smo odustali od te odluke i to neki mediji krivo zaključuju, jer odmah nakon odluke Vlade u ponedjeljak, ovaj će se prijedlog Vlade staviti u saborsku proceduru, budući da jedino Hrvatski sabor donosi odluku o tome. PDV ne može biti smanjen retrogradno, a njegova primjena počet će najkasnije 1. siječnja 2005. godine", izjavio je premijer Sanader,

Dodao je kako je to ozbiljan politički projekt i da Vlada hoće da smanjenje PDV-a u iznosu od 3,5 milijarde godišnje ide u korist povećanja standarda građana, a ne profita trgovaca.

Da će Vlada u ponedjeljak na svojoj prvoj sjednici raspravljati o izmjenama Zakona o PDV-u potvrdila je jučer novinarima i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, no nije željela odgovoriti na pitanje hoće li se odluka o sniženju PDV-a primijeniti tek za godinu dana.

Prema informacijama koje su potekle od više izvora bliskih Vladi, odluka o sniženju PDV-a s 22 na 20 posto neće se primijeniti odmah. Špekulira se da će se to dogoditi 1. travnja ili 1. listopada ove godine, a najveća vjerojatnost je da će se stopa PDV smanjiti tek za godinu dana, odnosno 1. siječnja 2005. godine.

Tijekom predizborne kampanje u HDZ-u su stalno isticali da će se stopa PDV-a smanjiti odmah, ali čini se da se među HDZ-ovim financijskim stručnjacima pojavila bojazan o proračunskoj ravnoteži.

Naime, dva posto manji PDV itekako bi se odrazio na ionako praznu državnu blagajnu. Sa stopom od 20 posto u proračunu bi se našlo oko tri milijarde kuna manje novca, a to je jako puno u godini u kojoj država treba vratiti 13,5 milijardi kuna glavnice i kamata na domaće i inozemne kredite. Svemu treba pridodati i dodatne izdatke za rodilje i branitelje.

Kosor je potvrdila da će Vlada u ponedjeljak raspraviti izmjene triju zakona kojima bi se vratilo pravo na trogodišnji rodiljni dopust za majke s troje i više djece. Vlada će Saboru predložiti da te izmjene raspravi u redovitom postupku jer će se čekati donošenje zakona o izvršenju državnoga proračuna, odnosno samog proračuna. Tada će se, rekla Kosor, regulirati i visina rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci.

Pročitajte više