Snježna kraljica stajat će 28.9 milijuna kuna, mi plaćamo preko 10 milijuna kuna

Foto: FaH

OVOGODIŠNJA skijaška utrka na Sljemenu Snježna kraljica, službenog naziva Snow Queen Trophy, stajat će ukupno oko 28.9 milijuna kuna, potvrđeno je Indexu. Riječ je o puno većem iznosu nego proteklih godina, a razlog poskupljenja nisu vremenske prilike, nego, kako nam kažu iz Hrvatskog skijaškog saveza - inflacija.  

Zagreb 2.5 milijuna kuna, a država puno, puno više 

Kako nam je potvrđeno, Hrvatski skijaški savez skupio je ove godine 18.7 milijuna kuna iz komercijalnih izvora, odnosno od sponzora, dobavljača i prodajom televizijskih prava te ulaznica. Od tog iznosa od stranih sponzora i stranih TV prava došlo je 10.5 milijuna kuna. 

Ostatak se financira iz državnog proračuna te proračuna Grada Zagreba. Grad Zagreb tako će ove godine za Snježnu kraljicu dati 2.5 milijuna kuna, dok je premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana najavio izdašnu financijsku potporu države. 

I vlada i Ministarstvo turizma i sporta financiraju utrku 

"Uz financijsku podršku Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta i ove godine održat će se Snow Queen Trophy, svjetsko natjecanje u skijanju. Snježna kraljica ostaje brend Zagreba i Hrvatske", objavio je premijer Plenković na svom Twitter profilu. Iako Plenković nije rekao točan iznos, prema nekim procjenama, iz tih proračuna dat će se više od 7 milijuna kuna. No, krenimo redom.

Slalomska utrka, čiji je prvi naziv bio Zlatni medvjed, a kasnije promijenjen u Snježnu kraljicu, održava se na zagrebačkom Sljemenu od 2005. godine. To je jedina utrka koja se održava u neposrednoj blizini milijunskog grada.

Zbog visokih temperatura ostali bez muške utrke

Unatoč visokim temperaturama za ovo doba godine, direktor FIS Svjetskog kupa za tehničke discipline prije dva dana potvrdio je da su na stazi dovoljne količine snijega za utrke najboljih svjetskih slalomašica. Ove godine prvi put bit će održane dvije utrke ženskog slaloma, i to 4. i 5. siječnja, a sve počinje izvlačenjem startnih brojeva ispred Hrvatskog narodnog kazališta dan prije, 3. siječnja. 

Naglasimo da na Sljemenu neće biti muške utrke, koja nije održana ni u 2022. godini zbog pretoplih uvjeta. 

Kao što smo napisali, troškovi organizacije Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy za 2023. iznose 28.9 milijuna kuna, a to je puno više od proteklih godina, kada su se troškovi procjenjivali na oko 23 milijuna kuna. 

Osigurali financije 

"Sva financijska sredstva potrebna za organizaciju su osigurana, a od toga je 18.7 milijuna kuna osigurano iz komercijalnih izvora (sponzori, dobavljači, televizijska prava i ulaznice). Prihodi od stranih sponzora i stranih TV prava iznose 10.5 milijuna kuna, što je direktna strana investicija u Hrvatsku", kažu nam iz Skijaškog saveza. 

Dodatna financijska sredstva, kažu nam, uložena su u poboljšanje dolaska gledatelja na Sljeme i njihovog boravka ondje. Naime, nakon dvije pandemijske godine bez gledatelja ove se godine vraća prepoznatljivo navijanje.  

Pedeset kuna za jednu utrku 

"Troškovi organizacije povećali su se uzročno-posljedično zbog globalnog porasta cijena energenata, kao i porasta svih ostalih troškova zbog inflacije", objašnjavaju nam. 

Pripremili su i, ističu iz Skijaškog saveza, popularne cijene ulaznica od 50 kuna za pojedinu žensku utrku za odrasle i 30 kuna za djecu od 7 do 15 godina. Također, moguće je kupiti i paket ulaznica za obje utrke po cijeni od 75 kuna za odrasle i 45 kn za djecu. Od 1.1. cijene ulaznica će biti u eurima. 

"U cijenu ulaznice za utrke su uključeni prijevoz do i sa Sljemena, hrana (grah s kobasicom, sendviči, slatko) i piće (čaj, sokovi i voda), after ski party sa zabavnim programom uz DJ-a na Krumpirištu te navijačka zastavica, po čemu su sljemenske utrke jedinstvene u svijetu", kažu nam iz organizacije. 

Šture obavijesti iz Grada Zagreba

No tko će namiriti ostatak financijskih troškova? Pa, Grad Zagreb i sama država. Grad Zagreb, unatoč nekim najavama, i dalje u utrku ulaže milijunska sredstva. 

"Nismo skloni jednokratnim sportskim megaspektaklima, nakon kojih građani godinama plaćaju račune", rekao je aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govoreći o financiranju Snježne kraljice dok je bio gradonačelnički kandidat. 

Iz Grada Zagreba potvrdili su kako će ove godine donirati 2.5 milijuna kuna za održavanje Snježne kraljice, a taj iznos jednak je onom iz prošle godine. Iz Grada Zagreba, iako je do prve utrke ostalo još kojih tjedan dana, nisu nam otkrili detalje vezane uz organizaciju utrke. Za sada nam nije poznat ni raspored ZET-ovih autobusa, a ni eventualni dodatni troškovi s obzirom na najavljivano toplo vrijeme.

Brend Zagreba i Hrvatske

Naglasimo da je prije pet dana Plenković primio predstavnike organizatora utrke. Kako su objavili iz vlade, uz Plenkovića su bili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar financija Marko Primorac. 

Plenković je najavio nakon sastanka, osim izdašne financijske potpore, kako Snježna kraljica mora ostati brend ne samo Zagreba nego i Hrvatske. 

Pročitajte više