SNS osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ocijenio nacionalističkim i antisrpskim potezom

SRPSKA narodna stranka (SNS) danas je otvorenim pismom koje potpisuje njezin predsjednik Milan Rodić osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve.

"Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici", piše u otvorenom pismu SNS-a.

SNS kao glavnu zamjerku navodi što na internetskoj stranici Hrvatske pravoslavne zajednice piše da je temelj osnivanja te crkve djelovanje za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Kako piše u pismu, zajednica nastavlja ideju toga razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj i negirajući im da su Srbi, negirajući srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se ni jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Podsjećamo, u Zadru je prošloga tjedna najavljeno osnivanje udruge Hrvatska pravoslavna zajednica koja u roku od godinu dana namjerava obnoviti hrvatsku pravoslavnu crkvu. Hrvatska pravoslavna zajednica već ima 430 registriranih članova, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova.

Pročitajte više