Socijalna radnica iz Gline: Izgubit ćete pomoć ako ne glasate za gradonačelnika

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SOCIJALNA radnica iz Centra za socijalnu skrb u Glini, 32-godišnja Irena Bakšić, i kandidatkinja s nezavisne liste Ivana Jankovića, dobila je kazneni nalog jer je, utvrdio je sud, pritiskala korisnike centra da njemu daju svoj glas. Janković je lani na lokalnim izborima i postao gradonačelnik Gline, a njegova bliska suradnica proglašena je sada krivom za povredu slobode odlučivanja birača. Osuđena je na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, piše Telegram.

"Prijetila mi je da pazim kome ću dati glas"

Uvjetna kazna nije konačna jer na kazneni nalog Irena Bakšić ima pravo uložiti prigovor. Inače, za ovo kazneno djelo Kazneni zakon predviđa od šest mjeseci do pet godina zatvora. Žena koja koristi usluge socijalne skrbi istražiteljima je ispričala kako je u svibnju 2021. naišla na Bakšić dok je ova dijelila promidžbeni materijal za drugi krug lokalnih izbora u Glini koji se trebao održati 30. svibnja.

"Rekla sam joj da ću doći do Centra za socijalnu skrb kako bih podnijela zahtjev za jednokratnu novčanu naknadu. Ona mi je na to uzvratila da nemam pravo na naknadu te me u idućem trenutku pitala za koga ću glasati.

Nastavila mi je prijetiti da pazim kome ću dati glas pa sam se pobojala da ću ostati bez socijalnih prava ako ne dam glas Ivanu Jankoviću”, ispričala je korisnica centra. Sudu je to bilo dovoljno da zaključi da ju je Bakšić na nezakonit način željela pridobiti da glasa za Jankovića. 

Vršila pritisak na obitelj kojoj je osigurala smještaj nakon razornog potresa

I to nije sve, Bakšić je uoči izbora pritiskala, kako se navodi u nalogu o kojem piše Telegram, obitelj kojoj je osigurala kuću nakon razornog potresa na Baniji. Smjestila je obitelj u kuću jednog svog korisnika, a kada ih je posjetila u svibnju prošle godine, tijekom predizborne kampanje, prijetila im je da bi mogli ostati bez smještaja ako u drugom krugu ne daju glas Jankoviću. 

"Pitala me mogu li ovih 17 glasova HDZ-a koji su glasali za Stjepana Kostanjevića u Glinskom Novom Selu nagovoriti da glasuju za nezavisnu listu Ivana Jankovića", ispričala je istražiteljima članica te obitelji. "Dakle Irena Bakšić je u ova dva slučaja ozbiljnom prijetnjom utjecala na birače da na izborima glasuju na određeni način", zaključio je u kaznenom nalogu sud i izrekao joj presudu, piše Telegram.

Jankovićeva pobjeda u Glini bila veliko iznenađenje

Prema medijskim izvještajima, pobjeda Ivana Jankovića na posljednjim lokalnim izborima bila je dosta veliko iznenađenje. U pitanju je mladi inženjer geodezije koji je kratko prije izbora otvorio ured u Glini.

“Pratio sam društvenu i političku scenu u Glini, gdje sam nakon potresa radio i kao statičar. Tom sam se prigodom uvjerio u nezadovoljstvo građana i počeo razmišljati o mogućim promjenama u gradu. Okupio sam ekipu uglavnom mladih stručnih ljudi, koji su razmišljali slično kao ja i neočekivano uspješno smo se uključili u izbore.

Mi smo mali grad, mnogi nas poznaju, vjeruju u nas, pa su nam iskazali svoje povjerenje”, rekao je nakon izborne pobjede Janković. Ostaje vidjeti što će biti s njim ako presuda kandidatkinje s njegove liste postane pravomoćna.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više