Softversko piratstvo u svijetu u porastu; doseglo 29 milijardi dolara

TRGOVINA piratskim softwareom, koja obuhvaća "ispržene" verzije svega od Windowsa XP do Adobe Acrobata na svjetskoj je razini 2003. godine dosegla svotu od 29 milijardi dolara, objavila je u srijedu u svojem redovnom izvješću tvrtka Business Software Alliance (BSA), koja se bavi zaštitom prava proizvođača softwarea.

Otkako je počela velika eksplozija interneta, tvrtke koje izrađuju software i medijski konglomerati suočeni su s brzim porastom piratstva svojih proizvoda jer mreže i siteovi za besplatnu razmjenu olakšavaju pristup svim oblicima autorskog materijala.

Gledajući ukupnu vrijednost tržišta softwarea na svjetskoj razini, koja iznosi 51 milijardu dolara, piratsko tržište s 29 milijardi dolara doseže čak 60 posto legalnog tržišta, kaže se u priopćenju BSA, među čijim su članovima Microsoft, Apple i Intel.

Ta je tvrtka utrošila golemi novac u pokušaju zaustavljanja prakse pravnih i privatnih osoba da ugrađuju nelicencirane kopije softwarea, a u suradnji s policijom vodi i borbu sa skupinama koje distribuiraju nelegalni software.

Nova istraživačka tvrtka BSA, IDC, procjenjuje da je razina globalnog piratstva 2003. iznosila 36 posto, dva posto više nego 2002.

U izvješću BSA stoji kako su azijsko-pacifička regija, istočna Europa i Južna Amerika i dalje područja s najvećim piratstvom na svijetu, jer su od ukupnog softwarea koji se ugrađuje u tamošnja računala više od polovice nelegalne verzije.

Pročitajte više