Šojgu je rekao riječ zbog koje se u Rusiji može zaglaviti u zatvoru godinama

Foto: EPA

RUSKI ministar obrane Sergej Šojgu danas je jednom riječju razotkrio cjelokupno licemjerje Rusije. Istina, nije to nešto što se nije znalo, ali slučajno izgovorena jedna jedina riječ došla je kao potvrda onoga što u Rusiji svi znaju, ali nitko se ne usudi kazati. Doslovno.

Šojgu je, naime, rekao riječ koja je u Rusiji, kad se priča o sukobu u Ukrajini, najstrože zabranjena. Ta riječ je "rat".

Šojgu je tako prva osoba iz vrha Rusije koja je situaciju u Ukrajini nazvala ratom, premda nehotično. On je za medijsku kuću ruskog ministarstva obrane TV Zvezda upitan kako će rat završiti, na što je odgovorio: "Svaki rat završava mirom."

No kada je novinar upitao koliko brzo se može očekivati mir u Ukrajini, Šojgu nije odgovorio na pitanje i otišao je iz prostorije. Iako je TV Zvezda prvotno pustila snimku ministra obrane kako odlazi, ona je u kasnijem priopćenju izrezana.

Naime, Rusi od prvog dana sve do danas sukob u Ukrajini prijetvorno nazivaju "specijalnom vojnom operacijom". Putin je svaki put kad je držao govore sukob u Ukrajini nazivao "specijalnom vojnom operacijom". Rusija je planirala u nekoliko dana poraziti Ukrajinu i završiti tu priču pa je taj naziv bio skovan u te svrhe.

Međutim, nakon više od godinu dana rata, u kojem su poginule stotine tisuća ljudi, a nebrojena sela i gradovi su uništeni, nazivati to "specijalnom vojnom operacijom" doista je bizarno. Šojgu je danas nehotično dokazao da ni u vrhu Rusije ne vjeruju u gluposti koje propagiraju, a to je da se u Ukrajini vodi "specijalna vojna operacija".

Zbog ovoga se u Rusiji može završiti u zatvoru

Zbog ovoga što je Šojgu rekao u Rusiji se može teoretski završiti u zatvoru na više godina. Jasno, Šojgu neće završiti u zatvoru, ali ruski zakon lani je promijenjen kako bi se dodatno utišalo ionako tihu rusku oporbu. Putin je početkom ožujka prošle godine potpisao zakon koji predviđa kazne zatvora za širenje "lažnih vijesti" o vojsci.

Donji dom ruskog parlamenta tada je izglasao zakon po kojem je predviđena zatvorska kazna do 15 godina za širenje, kako se navodi, "lažnih" informacija o oružanim snagama, koji su ruski zakonodavci usvojili zajedno sa zakonom po kojemu je širenje "lažnih" informacija ili javnih poziva na sankcije protiv Rusije kazneno djelo.

"Vode li laži do ozbiljnih posljedica, prijeti zatvor do 15 godina", objavio je donji dom parlamenta Duma u priopćenju iz ožujka prošle godine.

Kako je na Twitteru tada pojasnio Aleksej Kovaljov, urednik Meduze (jednog od rijetkih preostalih ruskih neovisnih medija), pod "lažnim vijestima" podrazumijeva se svaka vijest o vojsci ili ratu koju nije distribuiralo rusko ministarstvo obrane, odnosno svaki medijski sadržaj u kojem se Putinova "specijalna operacija" naziva pravim imenom - ratom.

"Da, od sada doslovno u Rusiji ne smijete, pod prijetnjom ekstremne kazne, ruski rat u Ukrajini nazvati ratom", pojasnio je Kovaljov.

Pročitajte više