SOLANA: IRAN JE BIO ISKREN GLEDE SVOG NUKLEARNOG PROGRAMA

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak je izjavio da je Iran bio iskren glede svog nuklearnog programa, te da stoga ne smije biti prijavljen Vijeću sigurnosti UNa za moguće sankcije.

Ove su izjave u suprotnosti sa stajalištem Sjedinjenih Država koje žele da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prijavi Teheran Vijeću sigurnosti jer ne poštuje ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

Solana je prije razgovora s vodećim iranskim dužnosnicima kazao da je sada na Iranu da počne poštivati ugovor postignut s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Njemačke i Francuske prošli mjesec o prekidu procesa obogaćivanja urana, te da otvori nuklearna postrojenja za inspekcije.

"Iranci su bili iskreni. Pričekajmo da vidimo hoće li nastaviti tako", rekao je Solana prije sastanka s tajnikom iranskog Nacionalnog vijeća sigurnosti Hasanom Rohanijem.

Na pitanje treba li IAEA prijaviti Teheran Vijeću sigurnosti UN-a zbog skrivanja svog nuklearnog programa, Solana je odgovorio da se nada da ne.

"Mislim da će odluka donesena 20. (ovog mjeseca) biti manje od toga. Nadam se da neće biti prijave Vijeću sigurnosti. Iranci moraju jasno pokazati da čine ono na što su se obvezali", dodao je Solana.

Pročitajte više