SOLANA: NE PROGLAŠAVATI NEOVISNOST KOSOVA

Visoki predstavnik EUa za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana poslao je pismo predsjedniku kosovske skupštine Nexhati Daciji u kojemu upozorava da bi usvajanje ´deklaracije o neovisnosti Kosova´ bilo u suprotnosti s rezolucijom Vijeća sigurnosti o Kosovu, javili su u petak kosovski mediji.

Solana je u svojem pismu rekao kako još nije vrijeme za određivanje konačnog statusa Kosova i upozorio da bi usvajanjem ´deklaracije o neovisnosti´ skupština Kosova prekoračila svoje ovlasti.

´Usvajanje deklaracije bilo bi u suprotnosti s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i ugrozilo bi postignuti napredak na Kosovu´, rekao je Solana u svojem pismu.

Usvajanje ´deklaracije o neovisnosti´ Kosova predložila je Alijansa za budućnost Kosova, koju vodi Bujar Dugollia, a do sada su tu inicijativu poduprla 42 od 120 zastupnika kosovske skupštine.

Solana je zatražio od Dacije da učini sve što može kako skupština Kosova ne bi usvojila takvu deklaraciju, koja bi po njegovom mišljenju bila ´destabilizirajuća i protuproduktivna´.

Voditelj američkog diplomatskog ureda u Prištini Reno Harnish izjavio je u petak kako inicijativa o proglašenju kosovske neovisnosti neće utjecati na status Kosova. O statusu Kosova, rekao je, odlučivat će međunarodna zajednica, ali tek kada na Kosovu budu ispunjeni postavljeni standardi.

Protiv usvajanja deklaracije govorio je u petak navečer i kosovski premijer Bajram Rexhepi, koji je rekao kako nije vrijeme za proglašenje neovisnosti.

On je rekao da je ta inicijativa izazvala zabrinutost međunarodne zajednice, među ostalim i Sjedinjenih Država, koje se trenutačno moraju baviti krizama oko Iraka i Sjeverne Koreje.

Prema Rexhepiju, pozornost na Kosovu ove godine treba usmjeriti ka konsolidaciji kosovskih institucija, a pitanje neovisnosti doći će na dnevni red 2004. ili 2005.

Rexhepi je istodobno odbacio zahtjev srbijanskog premijera Zorana Đinđića za povratkom srbijanskih snaga sigurnosti na Kosovo, ocjenjujući kako ona odvrača kosovske Srbe od integriranja u život na Kosovu. On je dodao kako će kosovske institucije učiniti sve kako bi se raseljeni vratili na Kosovo.

Pročitajte više