SOLANA O GRUZIJI: VAŽNO POŠTIVANJE TERITORIJALNE CJELOVITOSTI

Poštivanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije i njezin povratak gospodarskoj i političkoj stabilnosti su "od bitne važnosti", izjavio je u utorak u Bruxellesu visoki predstavnik Europske unije za vanjske odnose Javier Solana.

"Stabilnost zemlje i njezina teritorijalna cjelovitost su bitne. Pokušat ćemo pomoći koliko je moguće", izjavio je Solana nakon što je u Bruxellesu primio privremenu predsjednicu Gruzije Nino Burdžanadze.

Na pitanje o njegovim kontaktima s Rusijom o tome, Solana je odgovorio da se puno razgovoralo o tome tijekom konferencije OESS-a u ponedjeljak i utorak u Maastrichtu.

Izrazio je žaljenje što na konferenciji nije sastavljena zajednička izjava o Gruziji.

Američki državni tajnik Colin Powell je upozorio tijekom konferencije OESS-a u utorak Rusiju protiv svake podrške separatizmu u Gruziji.

Privremena predsjednica Burdžanadze u ponedjeljak se sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim, no izrazila je razočaranost sporim napretkom tih razgovora. Riječ je o prvim razgovorima na visokoj razini nakon što je predsjednik Eduard Ševarnadzea 23. studenoga.

Moskva je nedavno održala konzultacije s vođama separatističkih područja Abhazije i Južne Osetije na štetu nove privremene vlasti Tbilisija.

Pročitajte više