SOLIDARNOST S KARIMOM Beba bez oka čeka evakuaciju iz opkoljenog predgrađa Damaska

Screenshot: CNN

EVAKUACIJA 29 kritično bolesnih i ozlijeđenih pacijenata iz opkoljene Istočne Gute u Siriji, među kojima su mnogi djeca, počela je prekjučer, ali zasad ih je samo 18 zaista evakuirano. 

>>Počela hitna evakuacija bolesnih iz Istočne Gute u Siriji, dok se čekala dozvola, ljudi su umirali
 
Dvoje djece, u dobi od samo šest i osam mjeseci, nije dočekalo evakuaciju. Iako je beba bila na ovom, ni izbliza dovoljnom, popisu pacijenata kojima je sirijski režim odobrio medicinsku evakuaciju, kad je konačno došao red za njenu evakuaciju, kad je medicinski tim došao po Katr Alnada, ''doznali su da je umrla tjednima ranije''; napisao je Mohamad Katoub, menadžer Sirijsko-američkog medicinskog društva (SAMS). ''Ovo je pacijent br. 18 koji je umro, od 641 čovjeka koji trebaju medicinsku evakuaciju iz opkoljene Gute'', dodao je.    
 
 
Nakon nje, liječnici su od roditelja doznali da je preminula i 8-mjesečna Emad, koja je imala urođenu srčanu bolest. Još trinaest pacijenata trebalo bi biti evakuirano tijekom dana, ali kako upozorava Katoub, medicinskom osoblju je teško pratiti kritične slučajeve za evakuaciju s obzirom na to da umiru jedan za drugim. Uz SAMS, evakuaciju organiziraju Međunarodni odbor Crvenog križa i Sirijski crveni polumjesec, a pacijenti se šalju u bolnice u Damasku.
 
Tromjesečni Karim ostao je bez oka, svijet iskazuje solidarnost preko hashtaga
 
Jedno od djece kojima je hitno potrebna pomoć je i tromjesečni Karim, koji je prije dva mjeseca ostao bez oka i s teškom ozljedom glave zbog granate koja je pogodila tržnicu u Istočnoj Guti. Ista granata ubila je njegovu majku. Kako bi izvršili pritisak na Damask da omoguće njegovu evakuaciju, brojni političari i aktivisti pokrenuli su akciju na društvenim mrežama pod hashtagom solidaritywithkarim, očito bespomoćni da naprave išta više od toga. 
 
 
 
  
Poseban izaslanik UN-a za Siriju Jan Egeland izrazio je posebnu zabrinutost zbog informacija da Damask tretira bolesnike i ranjenike kao ratne zarobljenike za razmjenu. Naime, kako javlja BBC, pobunjenici su pristali razmijeniti državne službenike koje drže u zarobljeništvu u zamjenu za evakuaciju bolesnika. 
 
Damask koristi bolesnike za razmjenu zarobljenika 
 
''Ovo nije dobar sporazum ako razmjenjuju bolesnu djecu za zatočenike, što znači da djeca postaju moneta za potkusurivanje u nekom ratnom nadmetanju. To se ne bi smjelo događati. Oni imaju pravo na evakuaciju i mi imamo obavezu da ih evakuiramo'', bio je nedvosmislen Egeland. ''Rat u Siriji postao je rat protiv medicinske profesije na mnogo načina. Previše bolnica je bombardirano, pogođeno na obje strane, stotine liječnika i sestara ubijeno je ili ranjeno, tako da ono što je ostalo u Istočnoj Guti za 400.000 civila nije mnogo'', dodao je UN-ov izaslanik. 
 
 
Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin pri nedavnom posjetu Siriju slavodobitno proglasio pobjedu nad teroristima i djelomično povlačenje snaga iz te zemlje, njegove zračne snage, zajedno s onima režima Bašara al-Asada, i dalje nesmiljeno bombardiraju Istočnu Gutu, koju kontroliraju pobunjenici. 
 
U ovom već četiri godine opkoljenom predgrađu Damaska, čija sudbina sve više podsjeća na istočni Alep, još uvijek se nalazi oko 400.000 ljudi, a pomoć u hrani, lijekovima i gorivu za ogrjev blokira se ili propušta u količinama nedovoljnima za njihovo preživljavanje.
 
Posebna je ironija da je Istočna Guta jedna od četiri ''de-eskalacijske zone'' koje je Moskva osmislila u svom mirovnom planu koji je dogovorila s Damaskom, Istanbulom i Teheranom. Unatoč tome, režimska ofenziva na jedno od posljednjih pobunjeničkih uporišta oko glavnog grada samo je eskalirala - a najveće žrtve su, kao i obično, civili.    

Pročitajte više