Solinski HDZ-ov vijećnik pretukao suprugu, slomio joj rebro. Završio je u zatvoru

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Facebook

GRADSKI vijećnik HDZ-a u Solinu Nikola Perajica završio je u jednomjesečnom pritvoru jer je prošli tjedan premlatio suprugu u obiteljskoj kući u Vranjicu.

Splitska policija prošlog tjedna je izvijestila kako je 15. travnja oko 22 sata u kući na području grada Solina fizički napadnuta 45-godišnjakinja koja je hitno prevezena u bolnicu zbog teških tjelesnih ozljeda, dok je muškarac koji joj je zadao ozljede uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Kako doznaje tportal, Perajica je tijekom večeri svoju suprugu najprije zlostavljao psihički da bi je nakon toga napao i fizički zadavši joj više udaraca po glavi i tijelu, sve dok se nije srušila i ostala ležati na podu. Ondje je provela gotovo dva sata i tek kada je primijetio da otežano diše, negdje oko ponoći, pozvao je hitnu pomoć.

Liječnici su joj ustanovili teške tjelesne ozljede - imala je modrice po glavi i cijelom tijelu i slomljeno joj je rebro. 

Nasilni gradski vijećnik je uhićen, policija ga je alkotestirala i pokazalo se da je bio pijan, a on je tvrdio da nije napao ženu držeći se priče da je ozlijeđena prilikom pada niz stepenice. 

Određen mu je istražni zatvor zbog mogućeg ponavljanja djela. 

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević kazao je za tportal da je do njega došla neslužbena informacija o slučaju obiteljskog nasilja vijećnika njegove stranke, no ništa više od toga.

Inače, Perajica je, osim što je gradski vijećnik, istovremeno i zapovjednik DVD-a Vranjic.

Izbačen je iz stranke

Župan i predsjednik solinskog gradskog odbora HDZ-a Blaženko Boban odmah je po dobivanju informacije da se radi o članu HDZ-a po hitnom postupku sazvao telefonsku sjednicu solinskog gradskog odbora HDZ-a na kojem je donesena jednoglasna odluka o isključenju iz stranke, istaknuo je.

"Kako je riječ o osobi koja je izvršila teško obiteljsko nasilje te mu je određena mjera pritvora na rok od 30 dana, osobno najoštrije osuđujem čin svakog nasilja, a poglavito obiteljskog nasilja. Obiteljsko nasilje mora kod svih nas imati nultu točku tolerancije. Kako HDZ Solina neće i ne želi tolerirati takvo ponašanje u svojim redovima, ali i u cijeloj društvenoj zajednici po hitnom postupku smo proslijedili odluku GO grada Solina časnom sudu HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije", izjavio je Boban.

Zajednica žena HDZ-a osudila napad

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" najoštrije je u ponedjeljak osudila nasilnički čin gradskog vijećnika HDZ-a Solina Nikole Perajice koji je ispred svoje dvoje djece teško ozlijedio suprugu zbog čega je završio u istražnom zatvoru.

Ističemo da je za Zajednicu žena neprihvatljiv bilo koji oblik nasilja, a posebno ovakav čin obiteljskog nasilja prema slabijim i nezaštićenim članovima obitelji. Za ovakav nasilan čin nema opravdanja i prema takvom nasilju mora biti nulta stopa tolerancije, poručuju u priopćenju.

Podsjećaju i kako je vlada u cilju unaprjeđenja kaznenog zakonodavstva te bržeg kažnjavanja obiteljskih nasilnika izmijenila Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Još jednom najoštrije osuđujemo ovaj nasilan čin te očekujemo da državne institucije nastave činiti sve da preveniraju nasilje, sankcioniraju počinitelje te pomognu žrtvi, stoji u priopćenju koje je potpisala Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski". 

Zbog obiteljskog nasilja tijekom kojega je ispred svoje dvoje djece teško ozlijedio suprugu u jednomjesečnom istražnom zatvoru završio je 40-godišnji solinski gradski vijećnik HDZ-a koji je zbog toga isključen iz stranke.

Nasilje u obitelji dogodilo se prošlog tjedna u obiteljskoj kući u Vranjicu gdje je suprugu najprije zlostavljao psihički da bi je nakon toga napao i fizički zadavši joj više udaraca po glavi i tijelu. Hitnu medicinsku pomoć pozvao je tek kada je njegova supruga od ozljeda počela hroptati te joj je rekao kako liječničkom timu mora reći da je pala niz stepenice.

Unatoč tome što je zlostavljana žena upravo to i rekla djelatnicima Hitne medicinske pomoći bilo je očito kako lom rebra, ali i druge ozljede nisu nastale od pada niz stepenice. Nasilni gradski vijećnik je uhićen, policija ga je alkotestirala i pokazalo se da je bio pijan, a on je tvrdio da nije napao ženu držeći se priče da je ozlijeđena prilikom pada niz stepenice. 

Vatrogasci osudili nasilje

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) osudila je u ponedjeljak obiteljsko nasilje u kojem je sudjelovao zapovjednik vranjičkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nikola Perajica, ističući da osoba kažnjavana osoba za nedjela protiv života i tijela ne može biti dobrovoljni vatrogasac.

''Strogo osuđujemo ovaj kao i svaki oblik nasilja, osobito nasilje prema ranjivim skupinama te nasilje u obitelji.

Sukladno odredbama Zakona o vatrogastvu, za svaku pravomoćnu osudu profesionalni vatrogasac će biti udaljen iz službe te kažnjavana osoba za kaznena djela protiv života i tijela ne može biti dobrovoljni vatrogasac u vatrogasnoj postrojbi'', stoji u priopćenju u kojem HVZ ne navodi ime sudionika obiteljskog nasilja.

Hrvatska vatrogasna zajednica dodaje da će poduzeti sve mjere u okviru zakonskih mogućnosti kako bi se ovakvo ponašanje sankcioniralo.

''Time ćemo poslati jasnu poruku kako se u vatrogasnim redovima neće tolerirati nasilničko ponašanje niti je vatrogastvo djelatnost u kojoj će osobe takvog profila moći raditi'', zaključuje HVZ.

Pročitajte više