Šoštarić: Građani trebaju biti mirni, slučaj nije ništa novo

BRANIMIR ŠOŠTARIĆ, ravnatelj laboratorija za animalnu spongiformnu encefalopatiju tvrdi kako ovaj slučaj nije ništa novo, s obzirom da je Hrvatska napravila preko 70 tisuća pregleda.

"Neizvjesno je reći kako je sve sigurno. Sumnja postoji, a sve ćemo znati sljedećeg tjedna. Obrada uzorka bit će najvjerojatnije u ponedjeljak ujutro, a prvi rezultati bit će poznati u utorak, najkasnije u srijedu." - kazao je Šoštarić novinarima na izvanrednoj konferenciji održanoj u četvrtak navečer u Ministarstvu poljoprivrede.

"Građani trebaju biti mirni. Ovo je dokaz da službe funkcioniraju, jer imamo potpuni uvid, a sve smo učinili u 24 sata." - dodao je.

"Nije čudno da nakon 70 tisuća imamo jedan slučaj koji šaljemo na analizu." - dodao je Šoštarić, te pojasnio kako do sada nisu imali slučaj da se pozitivni nalaz dogodi tri puta.

Hrvatska, kao niti BiH, SiCG te Makedonija do sada nije zabilježila slučaj kravljeg ludila, dok ih je u Sloveniji bilo nekoliko.

U Velikoj Britaniji je do sada umrlo 120 ljudi.

"Oni ne testiraju goveda jer za ljudsku hranu ne koriste goveda koja su starija od 30 mjeseci." - kazao je Šoštarić, još jednom naglasivši kako nema razloga za strah.

S.H.
Foto: Srđan Hebar

Pročitajte više