Sotonistička skulptura postavljena u zgradi američke vlade

Facebook: The Satanic Temple - Chicago Chapter

ČLANOVI hrama Temple of Satan postavili su svoju skulpturu u zgradi vlade američke savezne države Illinois u sklopu proslave nadolazećih blagdana, javlja BBC.

Statua visine jednog metra prikazuje zmiju omotanu oko ruke koja drži jabuku. Na postolju je napisano: “Znanje je najveći dar.“

Skulptura je smještena između božićnog drvca i menore, sedmerokrakog ili osmerokrakog svijećnjaka iz židovske tradicije i prvi je takav kip koji je postavila čikaška podružnica sotonističkog hrama Temple of Satan.

Ista prava za sve

Vlada države Illinois smatra kako takva organizacija ima jednako pravo predstavljanja svoje skulpture kao što to ima i svaka druga religiozna organizacija.

“Prema prvom amandmanu američkog Ustava, građani imaju pravo na izražavanje svojih stavova i osjećaja“, rekao je glasnogovornik Dave Druker.

Kritike

Ovaj potez državnih vlasti naišao je na oštru kritiku organizacije Illinois Family Action, konzervativne grupe koja se aktivno protivi pravu žena na pobačaj.

Hram Temple of Satan

Osnivači hrama Temple of Satan opisali su sebe kao neteističku grupu građana koja želi “poticati dobroćudnost i suosjećanje među svim ljudima“.

Koriste se obilježjima Sotone kako promicali sekularizam, tj. odvajanje Crkve od države te ideju “pravednosti i zdravog razuma“.

Temple of Satan je osnovan 2012. godine u Salemu, u saveznoj državi Massachusetts. Ima 15 službenih podružnica diljem SAD-a.

Pročitajte više