S&P 500 indeks na Wall Streetu dosegnuo najvišu razinu u 10 tjedana

Foto: EPA

NA WALL STREETU je u ponedjeljak S&P 500 indeks skočio više od 3 posto i dosegnuo najvišu razinu u 10 tjedana, što se zahvaljuje vijesti o mogućem cjepivu protiv koronavirusa i nadi ulagača u nove poticajne monetarne mjere.

Dow Jones skočio je 911 bodova ili 3,85 posto, na 24.597 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,15 posto, na 2953 boda, a Nasdaq indeks 2,44 posto, na 9234 boda.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od početka travnja zahvaljuje se objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 20 posto, a vijest o cjepivu potaknula je i snažan rast cijena u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

„Ta je vijest izazvala oluju jer, ako se razvije cjepivo, sve nesigurnosti u vezi gospodarstva i virusa sasvim će nestati“, kaže Ken Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Nakon što je porastao više od 30 posto od ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina, S&P 500 indeks kretao se u svibnju u uskom rasponu.

S jedne strane, podršku tržištu pruža nada u oporavak gospodarstva zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama, dok se, s druge strane, ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Oporavak američkog gospodarstva mogao bi se protegnuti i na iduću godinu

Jučer je ulagače ohrabrila i izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da će Fed donijeti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

U intervjuu za CBS Powell je kazao da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao i da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Podršku tržištu pružaju i vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normaliziranja gospodarske aktivnosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,29 posto, na 6048 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 5,67 posto, na 11.058 bodova, a pariški CAC 5,16 posto, na 4498 bodova. 

Pročitajte više