Spajić prijetio sutkinji i fotoreporteru, Rojs "ponosan na svoje postupke"

SUĐENJE bivšem saborskom zastupniku i pomoćniku ministra obrane Ljubi Ćesiću Rojsu i direktoru nogometnog kluba "Hrvatski dragovoljac" Stjepanu Spajiću danas je odgođeno jer je Rojsov branitelj zatražio izuzeće tužitelja Gorana Markovića, zbog sumnje u njegovu pristranost.

O zahtjevu za izuzećem predsjednica sudskog vijeća Erna Dražančić izvijestit će zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje će, do 20. veljače kada je zakazano novo ročište, odlučiti hoće li Marković ostati tužitelj u ovom postupku.

Navodeći razloge zahtjeva za izuzećem Rojsov branitelj Željko Olujić kazao je da je njegov klijent jučer podnio kaznene prijave protiv tužitelja Markovića, bivšeg ministra obrane Joze Radoša, njegova pomoćnika Mladena Ružmana i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Oni su, kazao je Olujić, zbog svoje političke orjentacije pokrenuli kazneni progon osobe za koju se, kako je rekao, "unaprijed vidi da je nevina".

Tužiteljstvo Rojsa tereti da je 1998. kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje počinio tri kaznena djela, među kojima je i otpis tri milijuna kuna duga "Hrvatskog dragovoljca", na što ga je navodno poticao Spajić.

Osim otpisa duga nogometnom klubu Rojs je, prema optužnici, bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. cestovnoj pukovniji koja nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane (MORH).

Optužen je i da je bez naknade odobravao korištenje ugostiteljskih usluga u MORH-ovim restoranima i hotelima za više nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu. Navodno je za to potrošio oko 200 tisuća kuna.

Nakon izlaska iz sudnice Rojs je novinarima rekao da mu je drago što je proces započeo, jer će na sudu "nakon četiri godine političkog progona dokazati svoju nevinost".

Svoje tvrdnje o političkom progonu Rojs je "potkrijepio" i tvrdnjom da je otac tužitelja, čije je izuzeće zatražio, "sudjelovao u progonu kardinala Stepinca".

Kazao je i da je ponosan na sve svoje postupke, među kojima je i otpis duga "Hrvatskom dragovoljcu", dodavši da je sve radio u skladu sa svojim nadležnostima i zaduženjima koje su mu dali nadređeni. Dodao je da će kao svjedoke u postupku pozvati "cijelu bivšu i sadašnju vladu".

Drugooptuženi Spajić novinarima je porekao da je ikoga na išta poticao ili da je nešto tražio. Kazao je i da se neće odazivati na nove rasprave, što je ranije izrekao i u sudnici.

Sutkinji je povišenim tonom rekao da će ga morati uhapsiti ako želi da bude na raspravama.

Prije početka suđenja Spajić se na sudskom hodniku posvađao sa fotorepotrerom koji ga je snimao, a u sudnici je kazao da bi ga i ubio da je imao pištolj.

Pročitajte više