Španjolci definitivno idu na prijevremene izbore, pobjeda se smiješi konzervativcima

ŠPANJOLSKI premijer Jose Lusi Zapatero i službeno je raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 20. studenog.  Odluka o prijevremenim izborima u principu je donesena još krajem srpnja, ali je danas definirano kako će se izbori definitivno održati četiri mjeseca prije negoli je izvorno planirano.

Raspisivanje izbora tražila je konzervativna Narodna stranka, najveća oporbena stranka u zemlji. Sudeći po rezultatima lokalnih izbora održanih u svibnju, konzervativci bi trebali biti prvi favoriti i na parlamentarnim izborima, jer vladajući socijalisti uživaju sve manje povjerenje među biračima.

Prema anketi katalonskog lista El Periodico, kandidat Narodne stranke za premijera Mariano Rajoy mogao i dobiti apsolutnu većinu glasova uvjerljivije nego Jose Maria Aznar 2000. godine. Ista anketa sugerira kako će socijalisti iz PSOE-a ostvariti najgori rezultat u svojoj povijesti, što bi prvenstveno moglo biti rezultat niza nepopularnih mjera štednje koje je vladajuća stranka donijela u posljednje dvije godine.

Pročitajte više