Španjolska obustavila progon katalonskih separatista. Puigdemont: Povijesni dan

Foto: EPA

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, godinama u egzilu u Belgiji, pozdravio je danas usvajanje zakona u španjolskom parlamentu o amnestiji za separatiste umiješane u pokušaj odcjepljenja Katalonije 2017. kao "povijesni dan" u "dugoj borbi" za neovisnost te pokrajine.

Amnestijom se obustavljaju sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

"Danas je bio povijesni dan u dugoj, postojećoj i neriješenoj borbi između Katalonije i španjolske države", rekao je Puigdemont u svečanom govoru u Waterloou, nedaleko od Bruxellesa, gdje se sklonio 2017. kako bi izbjegao sudski progon španjolskog pravosuđa koji ovim zakonom prestaje.

Zakon je prošao unatoč protivljenju desnice

Španjolska lijeva vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom još je prije šest mjeseci najavila zakon kojim bi moglo biti obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica, zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje.

Zakon o amnestiji u parlamentu je danas usvojen sa 177 glasova "za" i 172 "protiv".

Sanchez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirbe i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7.5 milijuna stanovnika.

Desnica prosvjedovala, premijera optužuje za izdaju

Stranke desnice u nedjelju su u Madridu organizirale prosvjed, na kojem se, prema njihovoj procjeni, okupilo 80.000 ljudi, a prema Sanchezovoj vladi 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Vox optužili su Sancheza za "izdaju".

Katalonska zagovornica neovisnosti Miriam Nogueras tijekom parlamentarne rasprave rekla je da je "danas dobivena bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španjolske nacije".

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala odcjepljenje od Španjolske.

Pročitajte više