Španjolska obustavlja progon Katalonaca koji su organizirali referendum o neovisnosti

Foto: EPA

Španjolski parlament je sa 177 glasova "za" i 172 "protiv" usvojio zakon o amnestiji kojim će se obustaviti sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

Španjolska lijeva vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom je još prije šest mjeseci najavila zakon kojim bi moglo biti obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje.

Sanchez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirbe i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika. Stranke desnice su u Madridu organizirale u nedjelju prosvjed na kojem se prema njihovoj procjeni okupilo 80.000 prosvjednika, a prema Sanchezovoj vladi 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Vox optužili su Sancheza za "izdaju".

"Danas je povijesni dan. Dobivena je bitka u stoljećima dugom sukobu između katalonske i španjolske nacije", izjavila je katalonska zagovornica neovisnosti Miriam Nogueras tijekom parlamentarne rasprave.

Stranke koje zagovaraju neovisnost Katalonije, jednog od najbogatijih dijelova Španjolske, podbacile su na regionalnim izborima održanima prije dva tjedna. Sanchezovi socijalisti dobili su ondje najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Trenutno traju razgovori o formiranju vlade.

Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala odcjepljenje od Španjolske. Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Belgiji, bio je proglasio 2017. neovisnu republiku Kataloniju. To proglašenje nije, međutim, bilo primijenjeno. 

Sanchezova manjinska vlada u Španjolskoj ovisi u parlamentu o podršci stranaka za neovisnost, uključujući stranku "Zajedno za Kataloniju" kojoj pripadaju Puigdemont i Nogueras.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.