Španjolska policija zaplijenila skoro tonu kokaina. Pripadala je Balkanskom kartelu

Foto: Profimedia

Španjolska nacionalna policija u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Algeciras zaplijenila je gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenima iz Južne Amerike, a droga je pripadala Balkanskom kartelu, priopćila je policija na svojoj internetskoj stranici. "Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na europskoj razini", navedeno je u priopćenju.

Policija navodi da mu latinoameričke skupine šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španjolske luke. Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa "značajnom količinom kokaina" u Algeciras, jednu od najvećih luka u Španjolskoj, u pokrajini Andaluziji.

Dva kontejnera

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje Balkanskog kartela, imali su i informaciju da ta skupina sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije traži i način prerade tog kokaina. Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji pristaje u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španjolskoj.

Agenti su identificirali broj broda, a kada je uplovio u Algeciras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge. Na temelju novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Algeciras pa su u njemu pronašli dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u priopćenju.

Traže članove kartela

"Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati tisućama kilometara kako bi održali sastanak", izvijestila je španjolska policija. "Istraga se nastavlja kako bismo identificirali sve članove mreže te ih uhitili", dodala je.

Zasad je nepoznato je li itko uhićen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom. Glasnogovornica policije nije se javljala na telefon u nedjelju ujutro.

Pročitajte više