Španjolska se priprema za El Gordo, najbogatiju lutriju na svijetu

Ilustracija: Profimedia

Španjolska se danas priprema za božićne blagdane, ali jednako uzbuđeno i za najbogatiju lutriju na svijetu, naziva El Gordo.

Dugi redovi formiraju se pred kioscima diljem Španjolske dan prije izvlačenje božićne lutrije 22. prosinca, u čemu tradicionalno sudjeluju djeca škole San Ildefonso, nekadašnjeg sirotišta, koja pjevanjem obznanjuju dobitnike i nagrade. 

"Kupio sam srećke za cijelu obitelj", kaže Jose Moreno, koji je čekao više od dva sasta pred malenom trgovinom Dona Manolita u središnjem dijelu Madrida, a upravo se to mjesto smatra najvećim srećonošom u Španjolskoj. 

Tradicija je obitelji pokloniti srećku

Velika je tradicija kupiti i pokloniti članovima obitelji, prijateljima i kolegama na poslu listiće zvane decimos (deseti dio), koji stoje svaki po 20 eura.

Ukupan fond nagrada popularne državne lutrije iznosi 2.59 milijardi eura, no zgoditak se dijeli na stotine malih dobitaka.

Najveći iznos nagrade je 400.000 eura

Izvučeni brojevi tako mogu donijeti 20 eura - što znači da je dobitnik vratio uloženi novac - pa do 400.000 eura, koliko iznosi najveća nagrada, zvana El Gordo (Debeljko), koju dobivaju tisuće sretnika koji su kupili listić s istim brojem, ako je taj izvučen. 

Druge lutrije diljem svijeta imaju daleko veće pojedinačne najveće zgoditke, no španjolska božićna lutrija ima najveću ukupnu količinu novca u fondu nagrada.

Zalijepljeni za TV

Izvlačenje koje počinje u madridskom Teatru Real u petak u 9 sati ujutro traje četiri sata i prikuje Španjolce za TV ekrane, računala ili radioprijemnike

"Kupim po dva decimosa svake godine, jedan za roditelje, drugi za sebe. Onda gledamo izvlačenje na televiziji pa, ako dobijemo, grlimo se i veselimo", kaže Karin Arizaca, 26-godišnja Peruanka koja studira i radi kao prodavačica u Madridu.

I ona je kupila srećke u prodavaonici Dona Manolita jer "uobičajeno donosi više sreće" - brojni izvučeni brojevi kupljeni su upravo ondje.

Slavlja

Svakog 22. prosinca, na dan izvlačenja, televizijske postaje emitiraju snimke sretnih dobitnika koji se grle i nazdravljaju pjenušcem. Božićna lutrija prava je riznica za stvaranje toplih ljudskih priča, kao što je ona iz 2017., kada su 22 zaposlena iz doma za umirovljenike u siromašnom gradiću slavila jer je svaki od njih imao barem jedan decimo sa zgoditkom od 400.000 eura.

Listići se prodaju već od srpnja i mnogi Španjolci kupuju ih još dok su na ljetovanju. Prema statistici, Španjolci potroše prosječno 67.11 eura na listiće božićne lutrije koja se neprekidno održava od 1892. godine. Tradiciju nije omeo čak ni Španjolski građanski rat (1936.-1939.).

Pročitajte više