Španjolska se protiv zlostavljanja životinja bori kamerama u klaonicama

Ilustracija: Shutterstock

ŠPANJOLSKE klaonice će postaviti sustave videonadzora kako bi bile sigurne da se životinje u njima ne zlostavljaju prije usmrćivanja, priopćila je vlada, ističući da je to prvi takav primjer u Europskoj uniji.

"Prva smo zemlja EU koja će imati obvezan sustav videonadzora u klaonicama", pohvalilo se na Twitteru ministarstvo potrošačkih poslova u lijevoj vladi Pedra Sancheza.

Gdje će sve postaviti kamere u klaonici

Mjera je prihvaćena danas na ministarskom vijeću, prvom nakon ljetne stanke, u obliku zakonske uredbe, što će omogućiti njezino brže upućivanje u parlament i njezino prihvaćanje.

Guillermo Moreno, izvršni direktor Equalije, nevladine organizacije koja promiče ovakvu reformu, rekao je za AFP da je zadovoljan ovom mjerom, koju je opisao kao prvi korak, nužan i važan, u ispunjavanju zahtjeva za dobrobit životinja u klaonicama.

Po njegovim riječima, Španjolska se ovime pridružuje Engleskoj, Škotskoj i Izraelu koji su već uveli slične sustave. Kamere će se postaviti u objektima u kojima su žive životinje, pa i u zoni istovara i u hodnicima za usmjeravanje životinja te u boksovima za omamljivanje, gdje ih se usmrćuje, navodi ministarstvo u priopćenju.

Uz to, vodstvo klaonica mora sačuvati snimke kamera kako bi vlasti mogle pristupiti naknadnoj provjeri.

Pročitajte više