Španjolska: Snažno ćemo odgovoriti Izraelu. Nitko nas ne može zastrašiti

Foto: EPA

Španjolska, Irska i Norveška, čije je koordinirano priznanje države Palestine u utorak izazvalo gnjev izraelskih vlasti, "snažno" će odgovori na "napade" izraelske diplomacije, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares. "Odgovorit ćemo koordinirano s Norveškom i Irskom, koje su na meti istih jezivih dezinformacija i napada na društvenim mrežama, odgovorit ćemo snažno i smireno na sve te provokacije", rekao je novinarima José Manuel Albares.

"Nitko nas ne može zastrašiti... Ne krojimo mi svoju vanjsku politiku reagirajući na tweetove, već imamo jasne ideje o tomu kojim putem trebamo ići", kazao je Albares nakon sastanka Vijeća ministara i formalnog usvajanja odredbe kojom se priznaje država Palestina.

Odgovor Dublina, Madrida i Osla uslijedit će "u prikladnom trenutku". Istodobno je Albares optužio izraelsku diplomaciju da je više "zainteresirana za raspravu o tweetovima nego za odluke Međunarodnoga suda pravde", najvišeg suda UN-a koji je u petak Izraelu naredio da obustavi vojnu ofenzivu na Rafah. 

Izraelski šef diplomacije najžešći u istupima

Bijesan zbog odluke Madrida, Dublina i Osla o priznanju palestinske država šef izraelske diplomacije Israel Katz već nekoliko dana na društvenoj mreži X objavljuje ljutite poruke protiv ovih triju zemalja. Tako je, primjerice, optužio španjolskog premijera Pedra Sancheza da priznanjem palestinske države, "zajedno s ostalima, poziva na genocid nad židovskim narodom".

Napisao je i kako smatra da je Sanchez sudionik u pozivima na genocid nad Židovima s obzirom na to da je u španjolskoj vladi zadržao Yolandu Díaz, ministricu i potpredsjednicu vlade, koja je nedavno pozvala na oslobođenje Palestine "od rijeke do mora".

U nedjelju je Katz na internetu objavio videosnimku na kojoj kombinira slike Hamasova napada na jug Izraela 7. listopada sa slikama plesača flamenka, tvrdeći da tako palestinski islamistički pokret Pedru Sanchezu zahvaljuje na usluzi. Šef izraelske diplomacije objavio je slične videosnimke koje su usmjerene protiv irskih i norveških čelnika.

Pročitajte više