s

Španjolska zatražila od Izraela da poštuje odluku UN-ovog suda

Foto: EPA

Španjolska je upozorila Izrael da su odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) obvezujuće, dok je Britanija poručila da će odluka ICJ-a kojom se od Izraela traži da odmah zaustavi napad na Rafah samo ojačati Hamas.

Suci Međunarodnoga suda pravde (ICJ) u petak su Izraelu naredili da se prekine vojna operacija na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze. 

"Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu u Rafahu", rekao je predsjednik najvišega UN-ova suda Nawaf Salam.

Ministarstvo vanjskih poslova španjolske vlade koju vodi socijalist Pedro Sánchez u subotu je upozorilo Izrael da su odluke Međunarodnoga suda pravde "obvezujuće" te je zatraženo da ih se poštuje. 

"Naredbe ICJ-a, uključujući i one koje se odnose na prekid izraelske ofenzive u Rafahu su obvezujuće", napisao je na X-u španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares.

"To se odnosi i na prekid vatre, oslobađanje talaca i na pristup humanitarnoj pomoći. Patnja ljudi u Gazi i nasilje moraju prestati", dodao je.

ICJ je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofenzive na Rafah, tjedan dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Taj je sud najviše tijelo UN-a za sporove među državama. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

No odluka suda bi mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

Španjolska kritična prema Izraelu

Španjolska je jedna od najkritičnijih europskih zemalja prema Izraelu od početka aktualnog sukoba u Gazi.

Britanska vlada kazala je da će presuda Međunarodnog suda pravde samo ojačati palestinsku islamističku skupinu Hamas.

"Razlog zbog kojega nema pauze u borbama je taj što je Hamas odbio vrlo velikodušan dogovor s Izraelom o taocima. Intervencija ovih sudova, među kojima je i Međunarodni sud pravde, samo će ojačati stajalište Hamasa o tomu da mogu zadržati taoce i da mogu ostati u Gazi", rekao je u glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

"A dogodi li se to, neće biti ni mira ni rješenja s dvjema državama", dodao je. 

Pročitajte više